Voor het zesde jaar kunnen stelletjes hun relatie testen op Temptation Island. Dat levert veel bekende beelden op. Maar dankzij de subtiele Vlamingen blijft het boeien. Door Paul de Lange

"Ik zie u graag" zegt Vlaming Frederik voordat hij op Temptation Island wordt gescheiden van zijn lief. De zin wordt door de ondertitelaar vertaald met "ik hou van je". Vriendin Véronique antwoordt hem ook graag te zien en heeft nog een tip: "als u het lastig krijgt, ga dan gewoon een keer apart."

Ook volgens de ondertitels raadt Véronique haar vriend hier aan 'een keer apart' te gaan. Maar de Nederlandse kijker heeft het voor zichzelf al lang vertaald: Frederik wordt aangeraden zich terug en af te trekken als het hem te heet wordt.

Krokodillentranen

Elke editie van Temptation Island heeft twee Nederlandse en twee Vlaamse stellen. De subtiele taalverschillen tussen Nederlanders en Vlamingen worden nergens prachtiger uitgediept dan tijdens dit programma. Dat maakt het de moeite waard, want voor de rest kennen we het nu wel.

De eeuwige feestjes met te veel drank in het zwembad, het eindeloze gezever over wie de grootste 'temptation' van wie is, en de krokodillentranen na het vreemdgaan.

Boekske

Ook de zesde jaargang van Temptation Island heeft zijn onbedoeld komische Vlaamse stel: Frederik en Véronique. Zij maakt zich nogal zorgen, want volgens haar heeft hij een gigantisch libido. Hoewel ze dat niet veel later lijkt te weerspreken: hij blijkt voor het liefdesspel altijd eerst in een 'boekske' te moeten kijken.

Niettemin zullen de verleidsters hem niet aankunnen, want Frederik is 'goe gebouwd.' Daarmee lijkt ze niet op de witte kippenborst van haar vriend te duiden.

Goesting

Nee, het gaat hier zuiver om goesting. Alles op Temptation Island draait voor de Vlamingen om dit geweldige begrip, dat afwisselend vertaald wordt met 'trek', 'zin' en 'lust'. Want wat het ook precies mag zijn, het speelt nogal eens op. Is Véronique dan niet bang dat haar vriend tijdens het uitgaan weleens 'mispeutert', zonder het haar te vertellen? vraagt de eveneens Vlaamse presentatrice.

Dat is zij niet, immers: "had hij zijn poepke gebrand, dan was ik nu zijn poepke niet meer" (vertaald met: 'als hij zijn billen had gebrand, dan was ik niet langer zijn schatje'). De koppels zien elkaar graag voordat ze het avontuur ingaan, maar ja, je kunt altijd goesting voor een ander krijgen. En zo houden de Vlamingen hun misstappen heerlijk bedekt.

Kutwijf

Dat is bij de Nederlanders wel anders. Zo vindt deelnemer Danny zijn vriendin "gewoon een kutwijf" mocht ze niet sterk genoeg in haar schoenen blijken te staan. En volgens Takis moet het zijn partner "geen ene kankermoer interesseren" zolang hij binnen de gemaakte afspraken blijft.

Nee, dan de Vlamingen, die blijven beleefd. Al heeft hun partner op het andere eiland eindeloos goesting getoond voor een ander (lees: dagen liggen seksen), dan roepen ze tijdens het uitschelden nog steeds 'u' tegen elkaar. Daar kunnen Nederlanders nog een hoop van leren.

Temptation Island, elke dinsdag en donderdag, 20.30 uur, Veronica