De afrekening van het gasbedrijf valt ieder jaar weer tegen. Veel mensen kunnen de onverwachte naheffingen niet betalen en raken in de problemen. Eneco zoekt de oplossing bij een oud systeem: eerst betalen, dan gebruiken. Door Anno.

Eneco's prepaid energie is een moderne variant van het gasmuntje, dat in Nederland tot vijftig jaar geleden werd gebruikt. Om gas te krijgen kon een penning bij de kruidenier op de hoek worden gekocht. Door de penning in de meter te werpen, begon het gas te lopen. Met deze vroege vorm van prepaid wilden de gasbedrijven voorkomen dat mensen hun gas niet betaalden.

Toch werden al snel slimme manieren gevonden om gas te gebruiken zonder een penning te kopen. Zo werden van geldstukken valse penningen gemaakt en deed een kartonnen ring het werk ook. De meteropnemer die de gebruikte munten ophaalde mopperde dan wat en legde nog maar eens uit dat dat niet de bedoeling was. Voor de nep-penningen moest alsnog betaald worden.

Levendige ruilhandel

Naast het namaken van de munten bestond er een levendige ruilhandel. Hoewel ze maar een paar centen kostten, hadden mensen er vaak geen geld voor. Wanneer de meter dan afsloeg werden alle kennissen en buren afgegaan, in de hoop dat er een muntje kon worden geleend of tegen een ei of wat aardappels kon worden geruild.

En nu kunnen we dus weer terug naar het oude systeem. Alleen hoeven we voor het opwaarderen niet meer naar de kruidenier, maar kunnen we via internet of de telefoon aan de slag. Het namaken van muntjes heeft dit keer dus geen zin.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.

Verhalen van vroeger: www.livius.org/gewonemensen/overzicht.html
Enenco prepaid enegie: www.eneco.nl/telmi