Froukje de Both shopt voor een vent in Wie Wordt De Man Van Froukje? Maar de mannen moeten wel eerst langs haar vriendinnen en papa De Both.Door Paul de Lange.

Froukje de Both is een feestneus en een fuifnummer, maar is nu op een punt in haar leven beland dat ze de zaken wat serieuzer wil aanpakken. Zo wil ze de kijker althans bij de aftrap van Wie Wordt De Man Van Froukje? doen geloven. En ja, wat doe je als je als eigentijdse single vrouw de zaken serieuzer wil aanpakken? Dan ga je in een tv-programma shoppen voor een man, zoals ze het zelf verwoordt.

Van alle tv-formats die gekaapt worden door BN'ers, is dit programma het opmerkelijkste. Want aan een spelprogramma meedoen waarin je mag liften naar Peking, of moet uitvinden wie de mol is, grijpt niet echt in iemands leven in. Maar een levenspartner najagen doet dat wel. Dus de Bachelor-achtige move van Froukje de Both klinkt op voorhand als een potentieel spannende.

Idols-sausje

Dan staat of valt alles natuurlijk wel met de oprechtheid van haar bedoelingen. Na twee afleveringen is de kijker in dat opzicht weinig wijzer. De eerste schifting wordt bijvoorbeeld verricht door twee vriendinnen en papa De Both. Froukje volgt via een tv-scherm alle gesprekken. De reden voor dit afstandelijke Idols-sausje is onduidelijk. Als het erom gaat dat de singles haar leren kennen, waarom kan ze zelf dan niet lijfelijk bij de gesprekken aanwezig zijn?

De omgekeerde weg die de mannelijke singles bewandelen door eerst langs schoonvader te moeten, levert in ieder geval kolderieke tv-momenten op. "Vind je mijn dochter sexy?'" vraagt vader Kees. Ja, lul je daar maar eens netjes uit met Froukjes Playboy-shoot nog op je netvlies. Haar vriendinnen draaien er nog minder omheen: mocht het zover komen, in welk standje zou je Froukje dan het liefst nemen? De deelnemers weten wat er in dit soort situaties van ze verwacht wordt. Gewoon elk antwoord volproppen met woorden als 'innerlijk', 'klik', 'spontaan' en 'beter leren kennen'.

Voluptueuze boezem

Wie de kijker ook beter moge leren kennen, in ieder geval niet Froukje de Both. Voor wat het waard is: we krijgen te weten hoe de 'elite van mannelijk single Nederland' eruitziet. En dat die mannen het niet zo nauw nemen met de types waarop ze vallen: ze kijken ook begerig naar de voluptueuze boezem van een serveerster (die als 'verleidster' wordt ingezet) wanneer Froukje even afwezig is.

En dat is ze nogal eens. Froukje verschijnt aan het begin eventjes als een prinses op het bordes om na luttele woorden haar bewonderaars achter te laten. Pas aan het einde van de tweede aflevering volgen gesprekjes met de singles, kort voordat de eerste wordt afgevoerd.

Wat zijn Froukjes drijfveren? Is ze van plan de winnaar een serieuze kans te geven? Desnoods: wat is háár favoriete standje? Als kijker heb je geen idee. En zo beklijft vooral het gevoel dat je wordt opgetrommeld voor een toneelstukje.

Wie wordt de man van Froukje? dinsdag 20.30 uur, RTL 4