"Kunt u als kijker aanvoelen bij wie deze trouwring hoort: bruid A, B of C?" De kick off van Op Zoek Naar Het Zesde Zintuig deed het ergste vermoeden. Zou de KRO in haar zoektocht naar de Nederlander met de beste paranormale gaven dan echt op de Idols-toer gaan? Door Paul de Lange.

De aflevering erna stelde in dat opzicht gerust: geen gênante audities voor een nietsontziende jury, en ook geen zich beklagende familieleden van afvallers. Wat dan wel? Uiteraard de te verwachten zweverige types: vrouwen met wijde gewaden en mannen voor wie Ronald Jan Heijn een stijlicoon moet zijn. Maar ook veel 'gewone' mensen die eens wilden testen hoe toevallig het is dat vaak net diegene belt waar ze op dat moment aan denken.

Of je daarmee helderziend genoeg ben om aan te geven wie of wat zich achter een scherm bevindt, is een ander verhaal. Want als achter het gordijn een balletdanseres staat, maar iemand krijgt 'een motorfiets met een keyboard' door, dan zit er toch aardig wat ruis op je spirituele lijn.

Voer voor sceptici biedt Op Zoek Naar Het Zesde Zintuig dan ook in voldoende mate. Maar er is net zo goed koren op de molen van goedgelovigen. Bijvoorbeeld wanneer helderziende André (die ooit correct doorkreeg dat een dame die hij ontmoette zijn vrouw zou worden, toch handig) het juist heeft als het om een kickbokser gaat.

Goed of fout

Probleem is dat de meeste uitlatingen van de kandidaten niet concreet als goed of fout te typeren zijn. Daartussenin blijken de deelnemers zo´n beetje evenveel ruimte te zien als tussen hemel en aarde zelf. Wanneer ze bijvoorbeeld geblinddoekt een BN 'er moeten raden, bevat bijna elk spiritueel schot hagel juiste dingen.

Ja, oud-voetballer John de Wolf heeft last van zijn knie, en ja, hij kampt met onverwerkte zaken (of hij homo is, zoals een van de kandidaten gist, beschouwen we dan maar even als concreet fout). Maar niemand heeft goed wie het is.

Ondefinieerbaar

Een euvel dat zich wreekt aan het einde van elke aflevering: hoe bepaal je dan immers wie het beste scoort? Dat is lastig als het om iets ondefinieerbaars als paranormale gaven gaat. De makers lossen het op met een jury 'die is samengesteld door een onafhankelijk marktonderzoeksbureau.' Waarop die samenstelling is gebaseerd, wat de motivatie voor hun oordeel is: de kijker tast in het duister.

Al met al blijft ook het programma overal tussenin hangen: Op Zoek Naar Het Zesde Zintuig is een meeslepende afvalrace noch een boeiend programma over mensen met een bijzondere gave.

Het Zesde Zintuig, KRO, Nederland 1, zondag 21.25 uur.
http://hetzesdezintuig.kro.nl