De personal computer is nog lang niet dood. Waarom staan zoveel mensen dan toch elke keer verlekkerd te juichen bij het kleinste beetje slechte nieuws over de pc? Door Arjan Dasselaar.

We zitten op dit moment in een van de ergste economische crises sinds de Grote Depressie die in 1929 begon.

Overal vallen ontslagen. Lege werkplekken worden niet ingevuld. Zelfstandigen zonder personeel verwerken omzetdalingen met 50 procent of meer.

Zuinig aan

Alle reden om even zuinig aan te doen. Die nieuwe auto nog even bij de dealer te laten staan. De wasmachine toch maar niet te vervangen door een exemplaar met straalaandrijving. En een jaartje langer te vertrouwen op je oude personal computer.

Met zoveel economisch slecht nieuws verwacht je niet anders dan dat dure aankopen worden uitgesteld. Logisch daarom dat de verkopen van pc’s (waartoe ook Apple-computers en laptops worden gerekend) in Europa met 2,4 procent zijn gedaald.

Slavernij

2,4 procent daling. Ik ken diverse middenstanders in mijn straat die voor slechts 2,4 procent daling hun oudste zoon zouden verkopen aan een Chinese sweatshopeigenaar.

Niettemin kletsen nogal wat sites over het ‘post-pc-tijdperk’ dat nu wel spoedig zal komen.

Opa vertelt

Neem het aan van opa hier: dat de post-pc-wereld eraan zit te komen, is een verhaal dat 14 jaar geleden ook al werd geschreven. Dat weet ik zo zeker omdat ik in 1998 zelf dat soort verhalen schreef.

Ook toen was het verhaal dat het einde van de pc wel snel zou naderen. Alleen waren het destijds geen tablets die het einde van de pc zouden inluiden, maar laptops. Want die werden steeds krachtiger.

Laptop belangrijker

Inderdaad kreeg de laptop een grotere plek in het leven van veel computergebruikers. Logisch, want de laptop veranderde van een versjouwbare bak-accu’s-met-een-toetsenbord in een bruikbaar compact apparaat.

Maar er bleef ruimte voor de bureau-pc. Want diezelfde miniaturisatie die de laptop beter maakte, zorgde er ook voor dat je in de grotere kast van de pc nog meer onderdelen kwijt kon.

Kracht of portabiliteit

De keuze was en is die tussen kracht versus portabiliteit. Wil je de meeste power, dan kost dat bureauruimte. Kun je met minder toe, dan volstaat een laptop of een ultrabook. En hoef je bijna niets te typen, eventueel een tablet.

Dat zal betekenen dat sommige mensen die alleen af en toe mailen voldoende hebben aan een tablet in plaats van een pc. Maar is die groep groot genoeg om ons richting een ‘post-pc-tijdperk’ te brengen?

Grotere daling

Eerlijk is eerlijk, in de cijfers van onderzoeksbureau Gartner worden de verkopen van bureau-pc’s en laptops (‘mobiele pc’s’, noemt Gartner ze) op een hoop gegooid. Dus laten we ze eens uitsplitsen.

Is het dan werkelijk zorgwekkend dat er het afgelopen jaar 12,8 procent minder bureau-pc’s zijn verkocht, waar het aantal verkochte nieuwe auto’s in Europa in 14 (!) jaar niet zo laag is geweest?

De laptopverkopen lieten een kleine stijging zien, wat in elk geval deels te verklaren valt door de vaak gunstiger prijsstelling, zeker omdat je geen apart scherm hoeft te kopen.

Tolerant en verdraagzaam

De dalende pc-verkopen vallen kortom mee en zijn ook nog eens verklaarbaar op economische gronden. De voorspelde dood van de pc zal daarom nog wel even uitblijven. Al zal de pc misschien wat vaker gezelschap krijgen van een tablet.

Dat geeft overigens niets. Want in tegenstelling tot de verdoemenis prekende aanhangers van tablets is de pc tolerant en verdraagzaam ingesteld.