Wat hebben de Romeinen ooit voor ons gedaan, vroeg het joodse verzet zich af in de Monty Python-film Life of Brian. Anno 2012 luidt de vraag: wat hebben de Amerikanen ooit voor internet gedaan? Door Arjan Dasselaar.

Er was een hoop op de Romeinen aan te merken. De wijze waarop ze Judea onder de duim hielden, was verre van zachtzinnig. 

De Romeinen brachten echter ook beschaving naar de onderworpen volkeren. Een gegeven dat door de Britse komieken van Monty Python geparodieerd werd in hun film Life of Brian.

Frisse tegenzin

In een overbekende scène bespreekt het joodse verzet tegen de Romeinse overheersing met frisse tegenzin de vele voordelen die dezelfde Romeinen mee hebben genomen. Kijk zelf. 

Iets soortgelijks geldt voor de Amerikanen. Daar kun je eveneens veel op aan te merken hebben. Hoe ze met hun vloot de wereldzeeën bevaren alsof ze de laatst overgebleven supermacht zijn – wat natuurlijk ook zo is (de Chinese marine komt vooralsnog niet in de buurt (.pdf) ).

Geboorteplaats van internet

Hoe ze hypocriet zijn in het zonder fatsoenlijk proces opsluiten van terrorismeverdachten in Guantánamo Bay, terwijl ze wel hameren op mensenrechten in andere landen.

Maar de Verenigde Staten zijn ook het land waar internet geboren is – vanuit, ironisch genoeg, ideeën die ontwikkeld werden voor de denktank RAND, waar het ministerie van Defensie grootafnemer was en is.

Critici

Amerika is tevens het land waar kritiek op Amerika groot is gemaakt. Het land waar Noam Chomsky nog steeds werk heeft, een Amerika-criticus die met zijn eruditie zelfs de toch ook zeer welsprekende Franse postmodernisten regelmatig op achterstand zet.

Ach, telt u zelf maar de Amerikanen in dit overzichtsartikel van Amerika-kritiek, te vinden op Wikipedia, een site die – u raadt het al – door twee Amerikanen is bedacht.

Baas van internet

En Amerika is het land waar het ministerie van Handel een (steeds kleinere) vinger in de pap heeft bij voor internet cruciale organisaties als de ICANN en de IANA.

Daarop is regelmatig kritiek. In december gaan leden van de International Telecommunication Union (ITU), een orgaan van de Verenigde Naties, voor de zoveelste keer een symbolische poging doen om de ICANN onder verantwoordelijkheid van de VN te laten opereren.

Russische censuur

Dat is een dom idee, voornamelijk vanwege de plannen van deze leden. Citaat uit een artikel op Tweakers.net: "President Vladimir Poetin heeft (…) aangegeven dat de ITU het internet zou moeten gaan 'monitoren'. Ook China en India zouden daar voorstander van zijn."

De poging is zoals gezegd symbolisch omdat Rusland ook heel goed weet dat deze kansloos is. De Verenigde Staten hoeven hun macht over de ICANN namelijk niet af te staan.

SOPA en PIPA

En dat is maar goed ook, want de kans dat Rusland internet zou gaan proberen te censureren via de ICANN is een stuk groter dan dat dit Amerikaanse politici zou lukken.

De Verenigde Staten zijn immers een land met een zeer actieve digitale burgerrechtenbeweging. Een land waar onlangs nog de internetvijandige wetten SOPA en PIPA werden afgeserveerd.

Goedkoop theater

Waarom krijgen we dan toch een politiek spektakel rondom de bijeenkomst van de ITU? Heel simpel: om de Verenigde Staten op een goedkope manier weg te zetten als een land van hypocriete neokoloniale machtswellustelingen.

Ook dat hoort bij het internationale politieke spel. Maar een beetje onterecht is de voorspelbare kritiek die Amerika gaat krijgen wel.

Want zeg nou zelf: wat hebben de Amerikanen ooit voor ons gedaan, behalve het uitvinden van de transistor, de microprocessor, de pc, de mobiele telefoon, GPS en natuurlijk internet?