Tim Kuik, de grootste vijand van een vrij Nederlands internet, is tevreden met een schijnoverwinning. Lieve mensen van XS4ALL: laat hem lekker in die waan en maak hem vooral niet wijzer. Door Arjan Dasselaar.

Tim Kuik heeft een troosteloos bestaan. Al jaren bevecht hij met zijn stichting BREIN de belangen van auteursrechtexploitanten.

U weet wel, de figuren die ervoor zorgen dat u Game of Thrones alleen legaal kunt zien als u klant wilt zijn van KPN (dapper) of KPN-dochter XS4ALL. Of verhuist naar een provincie waar Ziggo kabelboert.

Legale alternatieven

Het resultaat is bekend: klaplopers, maar ook liefhebbers van kwaliteitsfilms en –series, gebruiken de interwebs om tijdig aan hun portie vermaak te komen.

In plaats van energie te stoppen in legale alternatieven hebben auteursrechtexploitanten vervolgens Tim Kuik een zak geld gegeven om juridisch hun gelijk te halen.

Auteurswet uit 1912

Nou, dat is gelukt. Geen wonder ook. Rechters moeten zich noodgedwongen baseren op de Auteurswet uit 1912. Geen dichterlijke overdrijving, het ding is echt een eeuw oud.

Derhalve bereikte Tim na heel wat juristenuurtjes (te verrekenen met de prijs van uw volgende blu-ray) een Pyrrhus-overwinning. Was u net als ik te dom voor het gymnasium: dat is een overwinning waar je geen oud-Griekse donder aan hebt.

Blokkade The Pirate Bay

Van de rechter moest de website The Pirate Bay worden geblokkeerd. Dit is een site waarop legaal en illegaal materiaal wordt aangeboden aan gefrustreerde filmliefhebbers. En klaplopers, maar die hou je toch.

Wat iedereen behalve Tim Kuik al zag aankomen: het verbod helpt helemaal niets. Er wordt nog steeds gedownload en tot dusver niet minder.

XS4ALL: meer downloads

Sterker nog, volgens XS4ALL wordt er zelfs iets meer gebruikgemaakt van zogeheten torrents, de bestandsuitwisselmethode waar The Pirate Bay in is gespecialiseerd.

Voorspelbaar dus, en toch had XS4ALL beter niets kunnen zeggen.

Uitlokking door Tim

Toegegeven, Tim Kuik lokte XS4ALL uit door te claimen dat de uitspraak van de rechter een enorm succes was voor auteursrechthebbenden. (We gaan er maar even vanuit dat Tim een eerlijk mens is, en niet iets beweert waarin hij zelf niet gelooft.)

Maar toch. XS4ALL had moeten zwijgen.

Want er is niets beters dan een tegenstander die zich overwinnaar acht terwijl hij dat niet is. Laat Tim Kuik zijn illusies van succes. Geef hem het gevoel dat zijn werk zin heeft.

Veilige Tim

Zolang Tim Kuik dat gevoel houdt, voelt hij zich veilig. En iemand die zich veilig voelt, is minder scherp. Maakt sneller fouten. Is niet op zijn hoede.

Uiteraard heeft XS4ALL nog een hoger beroep te winnen van Tim Kuik. Maar hem tot die tijd een misplaatste overwinnaarsroes gunnen, was wellicht verstandiger geweest.

Oh, en Tim? Dit stuk heb je niet gelezen.