De overheid verprutst keer op keer grote ICT-projecten. Deze maand nog viel er een dode tijdens een 112-storing. Toch leest minister Liesbeth Spies nu de burger de les. Door Arjan Dasselaar.

Je moet maar lef hebben. Nog geen week nadat het alarmnummer 112 weer eens plat lag, gaf minister Liesbeth Spies het Nederlandse volk een standje.

Bij de introductie van de verbeterde versie van DigiD, een systeem waarmee u zich online bij de overheid kunt identificeren, gaf Spies burgers mede de schuld van beveiligingsproblemen.

Kleuterschoolretoriek

Van professionele bestuurders zou je verwachten dat kleuterschoolretoriek in de trant van ‘ja maar hullie doen het ook’ achterwege zou blijven. Al is het logisch dat Spies de aanval kiest, want er valt nogal een hoop te verdedigen bij de overheid.

Greep krijgen op ICT lijkt daar maar niet te lukken. Neem bijvoorbeeld het gedoe rond alarmnummer 112. De storing in de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 juni was bepaald niet de eerste.

Problemen in maart

Onder meer in maart was het ook al raak. Na de storing van vorige week viel bovendien een dode.

Het is niet vast te stellen of het slachtoffer het zonder storing wel had gered. Maar dat is het punt niet. Het alarmnummer 112 is een basisvoorziening onder de verantwoordelijkheid van de overheid, en dus heeft de overheid gefaald.

Meer mislukkingen

Niet voor het eerst. Keer op keer blijkt dat de overheid er niet in slaagt om robuuste ICT-systemen te (laten) bouwen. Als een project al afkomt.

Neem de affaire-Diginotar. Weet u nog? De externe certificatenboer van de overheid bleek brakker dan het water in het Veerse Meer. Daardoor konden onder meer Iraanse burgers worden afgetapt.

Falen met Diginotar

Het oordeel van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de Diginotar-kwestie was deze week in elk geval niet mals.

De overheid heeft te weinig kennis van digitale beveiliging en geeft daarom slechte sturing, aldus de raad.

Briljánt inzicht.

Beveiligingscarnaval

Minister Liesbeth Spies, eerder voorstander van beveiligingscarnaval, heeft dus niet zozeer boter op haar hoofd als ze vervolgens burgers beschuldigt van onkunde, maar eerder het hele gestolde Europese zuiveloverschot.

Ja, natuurlijk zijn er idioten die slecht omgaan met online beveiliging en als wachtwoord de naam van hun partner plus hun huisnummer gebruiken. (Tip.)  Maar een systeem dat voor alle burgers bruikbaar moet zijn, moet per definitie met deze idioten rekening houden. Die horen nu eenmaal ook bij je land.

Balk, splinter

Bovendien: het is niet alsof de overheid op een koopje klussen als DigiD laat klaren. Integendeel, het woord ‘begrotingsoverschrijding’ staat in de Haagse versie van Wordfeud onder een sneltoets. In ruil daarvoor mogen burgers verwachten dat het resulterende systeem robuust is.

Maar in plaats daarvan werden bij de 112-storing procedures niet gevolgd en deed het backup-systeem het niet.

Net als mevrouw Spies heb ik een christelijke opvoeding genoten. Als schriftlezing voor de zondag wilde ik daarom maar Mattheüs 7:3 voorstellen.