Ministers moeten besturen, geen cursusjes geven. Toch wil de Tweede Kamer dat minister Liesbeth Spies gaat uitleggen hoe het kan dat het Amerikaanse bedrijf LinkedIn zijn beveiliging niet op orde heeft. Door Arjan Dasselaar

Voormalig premier Wim Kok wist niet hoe je een muis gebruikte, en sindsdien hebben politici weinig bijgeleerd over internet.

Vorig jaar maakte de Tweede Kamer zich volstrekt belachelijk door te ageren tegen Google die het waagde om zijn navigatiesystemen te verbeteren met behulp van informatie die burgers open en bloot delen.

Gaten in LinkedIn

Deze week bleek dat de beveiliging van de populaire netwerksite LinkedIn net zoveel gaten bevatte als de deur van een Syrisch politiebureau, en dus kon je wachten op weer zo’n fijn staaltje symboolpolitiek van en voor n00bs

LinkedIn is vermoedelijk een van de weinige sites waarvan politici wel eens hebben gehoord, wellicht omdat ze hun secretaresse daar hun curriculum vitae op hebben laten plaatsen. Je wordt per slot van rekening niet zomaar burgemeester van Kollumerland en Nieuwkruisland na acht jaar woordvoerderschap ‘bio-industrie’ of ‘lokaal toerisme’.

Prutsen met wachtwoorden

Nu heeft de firma LinkedIn inderdaad buitengewoon lopen prutsen. Als miljoenen wachtwoorden van je gebruikers uitlekken, is de kans sowieso al groot dat je dom bezig bent geweest. Zoveel geniale hackers zijn er ook weer niet.

Maar dat er geprutst is, is in dit geval met zekerheid vast te stellen omdat de lijst met wachtwoorden niet ‘gesalt’ was. Voor eventuele Kamerleden die dit lezen: dat heeft in dit geval helemaal niets met Hollandse Nieuwe te maken.

Trage communicatie

Vervolgens moesten veel LinkedIn-gebruikers dit nieuws ook nog via Twitter en Facebook vernemen, omdat het getroffen bedrijf zelf niet bijzonder vlot was met de communicatie over het lek.

Als ik een Amerikaanse officier van justitie was, zou ik dus eens kijken of de firma LinkedIn niet wegens criminele nalatigheid kan worden aangeklaagd.

Bemoeizucht Kamer

Maar wat in de naam van Sint Thomas More, beschermheilige van slimme én domme politici, beweegt de Tweede Kamer ertoe om zich met deze kwestie te bemoeien?

Nou, de Tweede Kamer wil uitleg. Aha. Dus een Nederlandse minister moet Nederlandse volksvertegenwoordigers een brief sturen over iets wat mis is gegaan bij een Amerikaans bedrijf.

Zelf zoeken

Je zou denken dat een hoogopgeleide volksvertegenwoordiger zelf zijn weg wel kan vinden naar nieuwssites zoals NU.nl, Tweakers.net en Webwereld.nl. Of anders op Twitter een vraag had kunnen stellen.

Nee, blijkbaar moeten de geachte parlementariërs worden bijgeschoold door een drukbezette minister die ten tijde van de grootste economische crisis sinds mensenheugenis hiervoor best even kan worden vrijgemaakt.

Stevie Wonder

Meer dan een beetje ironisch wordt het als je leest dat een Kamerlid wil weten of burgers ook kunnen worden voorgelicht over digitaal onheil. Dezelfde mensen die over elementaire zaken uitleg nodig hebben van de minister, willen ons dus gaan vertellen hoe we online veilig kunnen blijven.

Dat is niet ‘de lamme leidt de blinde’, dat is ‘Stevie Wonder volgt Bob Ross op’.

LastPass installeren

Beste Tweede Kamer, de onderdanen van Hare Majesteit zijn misschien niet allemaal whizzkids, maar gemiddeld genomen zijn ze waarschijnlijk handiger met computers dan u. En dus prima in staat zelf uit te vinden dat je met LastPass makkelijk en gratis een groot aantal verschillende wachtwoorden veilig kunt beheren.

Laat het zoveelste betuttelende overheidsspotje dus maar zitten. Zwaaien met de muis doet u beter thuis, voor de spiegel. En met de gordijnen dicht graag. Wacht, ik tik wel even een instructiebriefje hoe u die veilig kunt sluiten.