AMSTERDAM - De beruchte site The Pirate Bay moet worden geblokkeerd, vindt de rechter. Dat vonnis zal als gevolg hebben dat de internetpopulatie in tweeën wordt gedeeld. Door Arjan Dasselaar.

The Pirate Bay. Ik heb er gemengde gevoelens over. Het wemelt er van de klaplopers die het volstrekt OK vinden om via deze site muziek, films en software te downloaden zonder daarvoor te willen betalen.

Ik hou niet van die mensen. Ik krijg jeuk van ze, en clobetasol is helaas niet gratis te downloaden.

Wel willen, niet kunnen

Toch heb ik wel begrip voor de site. Want er is ook een andere groep die op The Pirate Bay komt. Dat zijn de mensen die downloaden omdat ze wel willen, maar niet kunnen kopen.

Moest u ook zo lachen toen de fantastische tv-serie Homeland eindelijk op de Nederlandse tv kwam? Het seizoen was op dat moment in Amerika al afgelopen.

Uitgemaakt voor crimineel

Ik ben zo’n downloader van de laatste categorie. Ik wil betalen maar kan het niet. Het afgelopen jaar kocht ik voor bijna vierduizend euro bij Amazon. Ik gebruik Spotify. Het gamesplatform Steam heeft in 2011 honderden euro’s aan me verdiend.

Ik wens dus niet door de Tim Kuiks van deze wereld te worden uitgemaakt voor crimineel omdat ik online diensten gebruik die in een behoefte voorzien waar Kuiks achterban te beroerd voor is.

Begrijpelijke zwarte markt

The Pirate Bay is een plek voor klaplopers. Jazeker. Maar het is ook een plek voor mensen die op de zwarte markt halen wat de witte markt verdomt aan te bieden.

Zwarte markten ontstaan als de ‘witte’, normale markt niet goed functioneert. Dat kun je leuk vinden of niet, maar het is een hardnekkig economisch feit.

Verbied sigaretten en ze worden gesmokkeld. Maak drugs illegaal en je kunt ze op elk schoolplein kopen. Zorg ervoor dat mensen tv-series als Breaking Bad pas na 4 seizoenen te zien krijgen, en ze gaan zelf downloaden.

Illegaal = betere kwaliteit

Maar het probleem is niet alleen beschikbaarheid. Het illegale aanbod is bovendien beter dan wat je in de winkel koopt.

Ik maak regelmatig de fout een blu-ray-box te kopen uit solidariteit met de creatievelingen achter die producties. Daarvoor word ik vervolgens gestraft: met een eindeloze rij waarschuwingen in juridisch Engels die me voor potentiële crimineel uitmaken.

Verplichte blokkade

Het bestaan van The Pirate Bay is niet de oorzaak, maar het gevolg van een probleem: dat van auteursrechtexploitanten die niet innovatief genoeg zijn geweest om hun producten wereldwijd gemakkelijk aan te bieden.

Niettemin waren dat geen argumenten voor de rechter om af te zien van het oordeel dat providers Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay moeten blokkeren.

Hoezo netneutraliteit

Dat is natuurlijk een raar vonnis, zeker in een land dat er trots op is dat het als een van de eerste naties ter wereld netneutraliteit krijgt: de plicht voor internetaanbieders om – oh ironie – het internetverkeer ongehinderd door te geven.

Als er op een website iets illegaals gebeurt, dan moeten de eigenaren worden aangepakt. Niet de bewegingsvrijheid van internetgebruikers. Als uw buurtsuper heroïne in de vitrine legt, zet de politie geen hek voor de deur, maar pakt de uitbater op.

In beroep tegen vonnis

XS4ALL en Ziggo gaan in beroep, maar ook al winnen ze dat, dan nog is het vonnis zorgwekkend. Het past in de trend die ik vorige week op deze plek constateerde: die van een overheid die internet steeds restrictiever benadert.

Dat is zorgwekkend. Niet voor nerds zoals ik, maar voor alle niet-computervaardigen. Direct na het Pirate Bay-vonnis was er op Twitter geen gebrek aan mensen die de open deur intrapten dat de aankomende Pirate Bay-blokkade eenvoudig te omzeilen zou zijn.

Steeds moeilijker te omzeilen

Nu nog wel ja. Maar overheden noch auteursrechtorganisaties als BREIN zitten stil. Het moment nadert dat het ons zo moeilijk zal worden gemaakt om een geblokkeerde website te bereiken, dat het u en mij al de nodige moeite zal kosten om die hindernis te omzeilen.

Mensen die technisch minder handig zijn, zullen dan genoegen moeten nemen met een gecensureerd internet. Het wereldwijde netwerk valt in twee delen uiteen, met een onzichtbare scheidslijn ertussen.

Die strijd is nog lang niet verloren: behalve juridische opties zijn er technische mogelijkheden. Maar de beste manier om diezelfde strijd te verliezen, is er bij voorbaat vanuit gaan dat we hem hoe dan ook zullen winnen.