Een banaan in je oor is vooralsnog gevaarlijker dan mobiel bellen. Sterker nog: volgens de World Health Organization is mobiel bellen net zo link als het drinken van koffie. Tenzij u vanuit de auto of vanaf de fiets belt, natuurlijk. Door Arjan Dasselaar

En? Bent u al een roker tegengekomen die u op het hart drukte vooral niet zoveel mobiel te bellen? De Amerikaanse wetenschapsjournalist Brendan Maher, medewerker van het überserieuze blad Nature, moest er hartelijk om lachen.

Terecht. Het is nogal ironisch om bang te zijn voor het onbewezen gevaar van mobiele telefoons als je tegelijkertijd je longen vult met bewezen kankerverwekkende stoffen uit sigaretten.

Reizen als in Star Trek

Onbewezen? Ja, onbewezen. U heeft misschien in de krant gelezen dat de World Health Organization (WHO) de afgelopen week aankondigde dat mobiel bellen ‘mogelijk’ in verband kon worden gebracht met kanker. Dat woordje ‘mogelijk’ staat daar niet voor niets. Het verband tussen kanker en mobiele telefonie is uiterst zwak, zoals blijkt uit deze grafiek.

De World Health Organization houdt een hoop wetenschappers aan het werk en wetenschappers zijn dol op twijfel. Zo zijn er wetenschappers die het ‘mogelijk’ achten dat het ons ooit zal lukken net als in Star Trek sneller te reizen dan het licht. Dat wil niet zeggen dat ze daar zelf al van overtuigd zijn, laat staan dat het ook zo is.

Kankertherapie, timmeren en koffie

Straling van mobiele telefoons is door de WHO ingedeeld in ‘categorie 2b’: mogelijk kankerverwekkend. Dat is een interessante categorie vol onzekerheden. Zo staat uracilmosterd in diezelfde categorie. Uracilmosterd koopt u niet bij de betere traiteur, maar is een middel tégen… kanker.

Toegegeven, kanker wordt ook bestreden met straling en daarvan kun je later ook opnieuw kanker krijgen. Dus het zou – letwel: zóu – kunnen. Dus we gaan nog even verder. Ook in categorie 2b: koffie. Net als nikkel, dat ook in categorie 2b staat. Groenten op zuur trouwens ook. En het vak van timmerman. Ja, echt waar.

Erger dan mobieltjes

De WHO kent vijf categorieën, waarvan we categorie 3 (‘we weten het niet’) en categorie 4 (‘niet kankerverwekkend) even overslaan. Er zijn twee categorieën erger dan 2b: 2a (mogelijk kankerverwekkend) en 1 (kankerverwekkend). Dus is het wellicht interessant om te kijken naar zaken waar de WHO banger voor is dan voor mobiele telefoons.

Roken valt volgens de WHO duidelijk in categorie 1, net als het inademen van tweedehands tabaksrook. Alcoholconsumptie eveneens (het inademen van andermans kegelwasem overigens niet). Hetzelfde geldt trouwens voor de acetaldehyde die ontstaat als het lichaam de alcohol afbreekt.

Het Epstein-Barr-virus staat ook in categorie 1. Dit virus veroorzaakt soms de ziekte van Pfeiffer, maar veel vaker gaat een infectie ongemerkt voorbij. Liefst 90 tot 95 procent van de westerse bevolking is ooit geïnfecteerd geweest. U en ik zijn dus vrijwel zeker in aanraking geweest met gevaarlijker zaken dan mobieltjes.

Eeuwigdurende twijfel

Betekent dit dat ik vind dat er geen onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke schadelijkheid van mobieltjes? Natuurlijk wel. Wetenschap bestaat bij de gratie van eeuwigdurende twijfel en dus moet ook de vraag ‘Is mobiel bellen gevaarlijk’ gesteld worden. Steeds opnieuw, ad nauseam.

Mobiele telefoons produceren elektromagnetische straling. Klinkt eng, maar dat is het niet. In een eerdere column ben ik er uitgebreid op ingegaan, maar hier toch even kort in de herhaling. Elektromagnetische straling is overal te vinden. Een lamp produceert het ook, al noemen we het dan licht. Veel soorten elektromagnetische straling zijn niet gevaarlijk.

Gevaarlijke zon

Alleen als deze elektromagnetische straling zo energierijk is dat het andere stoffen kan beschadigen, wordt het wél ongezond. Dan heet het ook wel ioniserende straling. De zon produceert dergelijke straling: ultraviolet “licht” – straling die u niet kunt zien, maar wel huidkanker kan veroorzaken. Zonnebaden is dus naar de huidige stand der wetenschap gevaarlijker dan mobiel bellen.

Een mobiele telefoon produceert geen ioniserende straling. Net zomin als een lamp. Als een mobiele telefoon dus kanker zou veroorzaken, moet het op een manier werken die niemand nog echt snapt. Dat kan, al is het erg onwaarschijnlijk. Toch is het goed dat de WHO die mogelijkheid openhoudt en onderzoekt. De wetenschap moet ook onwaarschijnlijke vragen proberen te beantwoorden.

Banaan in je oor

Maakt u zich niettemin echt ongerust, gebruik dan een headset met een ouderwets draadje. Nogmaals, nodig is het op basis van het WHO-persbericht zeker niet. Stralingsvrezenden doen er veel en veel beter aan om bananen te mijden. Niet opeten dus, en ook niet in uw oor stoppen.

Inderdaad, dat koddige toneelstukje van Bert en Ernie is schadelijk voor de volksgezondheid. Theoretisch dan. Bananen produceren namelijk een heel klein beetje ioniserende straling. Ongeveer net zoveel als twee nachten naast uw partner slapen. Laat dat dus voortaan ook maar achterwege.

Weg met de carkit

Nee, het meest reële gevaar van mobiel bellen is iets wat hele volksstammen doen: telefoneren terwijl ze aan het verkeer deelnemen. De kans op een ongeluk is dan veel en veel groter. Zelfs als u een handsfree-set (al dan niet met een draadje) gebruikt.

Als u dus zo nodig wat aan uw gezondheid wilt doen, begin dan eens met de carkit uit uw voiture te slopen.