Hirsch Ballin wil weer eens wat verbieden. In dit geval gewelddadige games. Ik zou nog een stapje verder willen gaan: ook gewelddadige verhalen moeten niet meer mogen. En dus moeten dominees vanaf nu streng worden gecontroleerd. Door Arjan Dasselaar

‘Trek daarom op tegen de Amalekieten en versla ze. Spaar ze niet, maar dood alles en iedereen: mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels.’

Deze passage komt niet uit het script van een nieuwe Hollywood-film van Jason Statham, maar uit het bijbelboek Samuel.

Volgens het bijbelboek in kwestie is deze uitspraak een opdracht van de Israëlitische god JHWH, dezelfde God overigens die in het christendom wordt aanbeden.

Genocide

U hoeft niet heel nauwkeurig te lezen om hier een opdracht tot genocide in te herkennen. Immers, tijdens een oorlog is het gebruikelijk dat strijdende partijen zich richten op militaire doelen.

Deze passage gaat verder: ook het vee moet, volgens opdracht van JHWH, worden afgemaakt. En wat de ‘kinderen en zuigelingen’ betreft? Ik wil er liever niet aan denken.

Verkrachting en incest

Er staan meer vreselijke dingen in de bijbel. Een ander bekend voorbeeld is het einde van de steden Sodom en Gomorra.

Voordat JHWH deze steden verwoest met een oudtestamentische variant op een nucleaire aanval, heeft hoofdpersoon Lot zijn dochters ter verkrachting aangeboden aan een woedende menigte. Later hebben de dochters seks met hun vader.

Tegen de Bijbelpolitie

Natuurlijk waren zowel de kop als de introductie van dit stuk ironisch bedoeld en ben ik niet voor een soort Bijbelpolitie die dominees en priesters vertelt waarover ze al dan niet mogen preken.

Ik ga er vanuit dat intelligente, hoogopgeleide volwassenen – en dat zijn de meeste geestelijken – zelf genoeg gezond verstand hebben om deze verhalen niet op te vatten als rechtvaardiging voor volkerenmoord.

Pacifisme

Net als trouwens de meeste kerkgangers. Tot mijn 19de kwam ik tot twee keer per zondag bij een dienst van Woord en Gebed en ik heb daar geen extreem gewelddadige neigingen aan overgehouden.

Misschien geldt zelfs wel het tegendeel. Zelden hoorde ik zoveel mensen pleiten voor pacifisme als in de tijd dat ik nog christelijk was.

Gewelddadige games

Waarmee maar gezegd wil zijn: niet het verhaal is gevaarlijk, maar wat je ermee doet. En dus snap ik niet helemaal waarom Ernst Hirsch-Ballin weer eens een poging doet om wat te verbieden. Nu gaat het weer over gewelddadige games.

Verbiedpaus Ernst de Eerste vindt dat de overheid moet bepalen wat voor games al dan niet gespeeld mogen worden. Beetje vreemd dat een overheid die zelf jonge mensen naar gebieden als Uruzgan stuurt, bang is voor de negatieve effecten van virtueel geweld op de thuisblijvers.

Principiële vraag

Een belangrijker argument tegen de verbiedwensen van Ernst is het antwoord op de achterliggende principiële vraag: is het een taak van de overheid om te bepalen wat voor spelletjes u speelt?

Mij lijkt het van niet. Bent u 18 of ouder, dan mag u in dit land meedenken over de keuze van uw leiders, en dus bent u ook (hopen we dan) oud en wijs genoeg om zelf uw entertainment te kiezen. Binnen de – ook nu al bestaande – grenzen van de wet.

Ouders

Bent u onder de 18, dan heeft u in veel gevallen zogeheten ‘ouders’. In vroeger tijden, en misschien nu nog wel, waren dit figuren die op basis van hun eigen duurbetaalde levenslessen iets te zeggen hadden over hun kinderen.

In beide gevallen is de overheid overbodig. Natuurlijk kan het zo zijn dat u ouder dan 18 bent, maar toch niet volwassen. Het lijkt me echter niet aan de overheid om de volwassenheid van stemgerechtigden te bepalen.

Realityprogramma

Ook kan het zo zijn dat u wel ouder bent, maar dat uw kroost niet helemaal goed is terechtgekomen. Of figureert in een reality-programma van RTL5 (mijn oprechte medeleven). Jammer misschien, maar ook hier geldt dat het managen van opvoedkundige vaardigheden geen overheidstaak is.

Daar kan Ernst natuurlijk anders over denken. Doch zelfs in dat geval zou het eerlijker zijn als Ernst de Eerste gewoon zou zeggen wat hij bedoelde: dat hij ouders die hun kinderen Grand Theft Auto IV laten kopen, het liefst een draai om de oren zou willen geven.

Maar ja, dat is natuurlijk wel een beetje gewelddadig.