Eerlijk zijn: wie heeft er allemaal op kantoor zitten priegelen om de beamer aan te sluiten op de laptop om de WK-streams van de NOS te bekijken? Of het digitale tv-boxje van thuis meegenomen om dat weer in de projector te pluggen? Het was een dag waarop klassieke omroep zijn waarde kon bewijzen – misschien wel voor het laatst. Door Remy Chavannes

Aan het verkeer te meten hadden veel mensen een dag vrij genomen, maar anderen dachten wel even op kantoor te kijken. Zij hadden het niet makkelijk.

Wim-Kok-style

Veel kantoren in Nederland hebben namelijk geen televisieaansluiting. Meestal wel rustig, maar onhandig als er om vier uur ’s middags een WK-wedstrijd tegen Brazilië wordt gespeeld.

Ook al heb je op kantoor zo’n prachtig virtueel whiteboard, waarop je met je hand kan tekenen en waarnaar je met de muis kan wijzen, Wim-Kok-style, WK kijken via internet gaf je nog vóór het eerste doelpunt op.

Kortgeknipt

Veel Braziliaanse voetballers zijn kaal of kortgeknipt, maar het internetbeeld was zo schokkerig en slecht dat ze zelfs op groot scherm niet uit elkaar te houden waren. Aan de internetverbinding lag het niet. Er zaten gewoon teveel mensen tegelijk naar de internetstreams van de NOS te kijken (iemand in Hilversum wil kennelijk dat zijn begroting wordt verhoogd).

En die Digitenne-box van je collega z’n boot gaf ook geen beeld, alle convertertjes en stekkertjes ten spijt. Op de iPhone kon je via de Slingbox een beetje meekijken op de televisie thuis, maar dat voelde niet gezellig en het geluid deed het niet.

Aparte verbinding

Nederland mag dan een van de finalisten zijn op het WK snelle internettoegang, op zo’n analoge voetbaldag wint omroep via kabel of ether het nog altijd van internet.

Niet verwonderlijk als je bedenkt dat er bij internetdistributie voor elke kijker een aparte verbinding moet worden opgezet, terwijl bij ouderwetse omroep het signaal op een paar centrale punten in het netwerk wordt gestopt, waarna het automatisch en gelijktijdig elke tv bereikt.

Waterleiding

Het is net als met een waterleiding: je stopt er op één punt water in en het komt er in elk huishouden vanzelf uit. Een stuk handiger dan waterflessen naar elke voordeur brengen, zoals noodhulpverleners kunnen bevestigen.

Dat wil niet zeggen dat internet niet de toekomst is van televisie. De rest van het jaar wil iedereen namelijk weer zijn eigen dingetje zien en is het een zegen dat je niet beperkt bent tot wat de plaatselijke kabelaar en programmaraad voor je hebben bedacht. Internettelevisie heeft de toekomst, maar nu even niet.