Almelo in opstand

De website deherenvanalmelo.nl ging kort na een geruchtmakende Zembla-uitzending uit de lucht. Geen reden om Almelose notabelen rustig te laten zitten.

Ook op 23 november die uitzending gezien van het tv-programma Zembla? Waarin wat kritische vragen werden gesteld over de manier waarop wethouder Anthon Sjoers zijn onroerendgoedtransacties regelt?

Nadien liet burgemeester Menno Knip weten het gedrag van Zembla toch best wel affreus te hebben gevonden. Verantwoording afleggen tegenover een team journalisten met geld en dus uithoudingsvermogen, dat zijn ze in Almelo niet meer gewend sinds er nog maar één regionaal dagblad met een steeds krapper wordend budget verschijnt.

Mysterieus gesneuveld


Onder mysterieuze omstandigheden sneuvelde vervolgens ook de website Deherenvanalmelo.nl. Mysterieus, want de gemeente Almelo wilde niet reageren op het nieuws. Dit betekent ongetwijfeld dat de gemeente he-le-maal niets met het verdwijnen van de site te maken heeft gehad.

Het gedrag van Knip zal volkomen natuurlijk overkomen op iedereen die ooit wat met kleinstedelijke politiek te maken heeft gehad. Bestuurders die de neus hoog in de lucht verheffen wanneer een simpele burger ze om verantwoording vraagt: het gedrag van burgemeester Menno Knip en wethouder Anthon Sjoers is nu niet dat je zegt uniek.

Artikel 12-gemeente


In dit geval gaat de zaak me toch aan het hart, want weet u, ik ken Almelo goed. Ik werd er op vrijdag 13 juni 1975 geboren en leefde vervolgens tot 1994 in het nabijgelegen Wierden. Dat ligt aan de andere kant van het Twentekanaal, maar als VWO-scholier en later als correspondent van de toenmalige Twentsche Courant kwam ik vaak in Almelo.

Almelo was lange tijd een zogeheten Artikel 12-gemeente. Het stond vanwege financiële problemen onder toezicht van het rijk. Uiteindelijk is het Almelo gelukt om de boel op orde te krijgen. Maar Almeloërs met liefde voor hun stad zijn nog altijd niet hersteld van dat verleden, en vrezen tot op de dag van vandaag voor een terugkeer van de ellende.

Bulldozer-journalistiek


Betrokkenheid en burgerzin genoeg dus. Maar toch is de verdwenen site deherenvanalmelo.nl nog altijd niet weer online. Dat kan, zo leert de geschiedenis, beter. Het is niet voor het eerst dat een kritisch geluid over Almelo tegen de verdrukking in hoorbaar blijft.

Ik heb het dan over mijn eerste chef in de journalistiek, Han Pape. Die moest het veld ruimen als chef stadsredactie Almelo van de Twentsche Courant na wat ongezouten columns over Almelose schepenen. Dat was overigens verre van de enige reden, want Pape is een man met het zeldzame talent om al fietsend door Twente meer heilige huisjes omver te rijden dan een normaal mens lukt met een Caterpillar D11               

Schoonkammen


Toch: dergelijke mondigheid mag je verwachten van een goede journalist, en ook van een betrokken burger. Pape stond voor zijn principes en begon prompt na zijn vertrek bij de Twentsche Courant het regionale opinieweekblad De Roskam . Het zal u niet verbazen dat De Roskam inmiddels diverse zaken bij zowel de Raad voor de Journalistiek als de rechter achter de rug heeft.

Maar je komt nergens zonder een beetje discussie. Almeloërs die houden van hun stad, zouden daarom deherenvanalmelo.nl opnieuw leven in moeten blazen. Zoals ook elders op internet mondige Twenten zich hebben georganiseerd. Er is al een digitale Vrije Republiek Twente. Dan moet een Almeloos Volkstribunaal toch ook tot de mogelijkheden behoren?

Arjan Dasselaar

Tip de redactie