Internet een plek waar de vrijheid van meningsuiting tot misstanden leidt? Onzin. Supermarkten zijn de nieuwe verzamelplaatsen van intolerantie. Door Arjan Dasselaar.

Het is bijna net zo’n sleets jammerverhaal aan het worden als het eeuwige gezeur van Geert Wilders over het vermeende gevaar van moslims. Ik heb het dan over het geklaag van met name 'maatschappelijk bewogen' (lees: linkse) mensen die zich storen aan de 'dominantie' van rechts op internet en de 'ruwheid' van het debat.

Een beetje overdreven allemaal. Ten eerste is het rechtse geluid op internet niet ‘dominant’. Noch is de felheid van bijvoorbeeld GeenStijl uniek voor de rechterzijde van het politieke spectrum.

Indymedia

Het linkse Indymedia bestond al jaren voordat GeenStijl werd bedacht. Sommige bezoekers van die site gedragen zich ook niet altijd even fatsoenlijk. Ja, ik snap hoe dat werkt met zwaluwen en zomers. Maar als jurylid van de Dutch Bloggies heb ik dit jaar kunnen vaststellen dat het linkse geluid bepaald niet ongehoord blijft.

En die ruwheid dan? Toegegeven, de reacties van bepaalde GeenStijl-bezoekers doorstaan de beschavingstoets niet altijd. Maar hetzelfde geldt voor veel linkse websites, waar het heel gewoon is om alles wat rechts van de PvdA staat, uit te maken voor dom, asociaal, onmenselijk, fascistisch of een cocktail van dat alles.

Twents schelden

Beledigingen naar je hoofd krijgen is vervelend. Een bekend Twentse gezegde luidt weliswaar: 'Scheld’n döt gin zeer. Moar a’j mie houwt, dan houw ‘k oe weer.' (Vrij vertaald, want zo rijmt 'ie tenminste: schelden doet geen auw, maar als je me aanraakt, sla ik je bont en blauw.) Toch kan ik me voorstellen dat je liever niet wordt uitgescholden.

Gelukkig is daar een oplossing voor. Wanneer u zich aan GeenStijl stoort, bezoekt u die site gewoon niet. Bij de VARA hebben ze inmiddels begrepen hoe dat werkt. Die omroep begint binnenkort een eigen discussieparadijsje voor wat we maar even 'weldenkende' mensen zullen noemen.

Blikvernauwend

Dat is, in de beleving van de VARA, hetzelfde als linkse mensen. Ideaal. Een digitaal clubhonk voor een groepje mensen dat meent dat ze altijd gelijk heeft. En een site die daarmee net zo blikvernauwend zal zijn als GeenStijl, zij het met andere (en naar de mening van de VARA ongetwijfeld betere) motieven.

Prima natuurlijk. Zowel GeenStijl als de VARA zijn eerlijk over wat ze willen met hun sites. Daarom heb je als potentiële bezoeker een duidelijke keuze. Meedoen, en in dat laatste geval weet je wat je te wachten staat. Of wegblijven.

Waarschuwingsbordje

Internet biedt niet alleen vrijheid van meningsuiting, maar ook de vrijheid om aan de gevolgen van andermans vrijheid te ontsnappen. Net als in Dante’s Goddelijke Komedie hangt boven de gevaarlijkste plekken van internet een waarschuwingsbordje.

Hoe anders is dat in de door veel internetsceptici zo geprezen 'echte wereld'. Daarmee bedoelen ze die grote ruimte met dat (in de zomer) blauwe plafond. Recent begaf ik me weer in die echte wereld. Met frisse tegenzin reisde ik op een regenachtige avond af naar een voordeelsupermarkt omdat mijn kat alleen Teutoonse klei blieft. Er hing geen bordje met 'Hoed u voor de aso' boven de ingang.

Sonderangebot

Eenmaal bij de kassa aangekomen was ik bijna klaar met afrekenen, voordat een zojuist opgedoken meneer achter mij vond dat het allemaal te lang duurde. Vermoedelijk omdat hij, gezien de voortdurende plensbuien, zijn im Sonderangebot gescoorde droogrek diezelfde avond nog wilde testen op roestbestendigheid.

Enfin, diverse agressieve uitingen later bleef de beveiligingsmeneer op 3 meter afstand in zijn neus peuteren, en verzocht de mevrouw achter de kassa mij om het opgewonden baasje vooral niet van repliek te dienen maar te vertrekken. Want in die zo geprezen 'echte' wereld geldt nog altijd het devies dat het veiliger is om niet de hufters aan te pakken, maar de redelijke mensen te vragen om 'verstandig' te zijn.

Supermarktmoderator

Is internet ook zo tolerant als de regels worden overtreden? Niet echt. GeenStijl heeft Joris von Loghausen en andere moderatoren die discussies in toom houden. De VARA krijgt in de persoon van Francisco van Jole een soortgelijke figuur.

Ik weet niet wat voor ideeën er in het supermarktwezen de ronde doen over wat al dan niet acceptabel klantengedrag is. Maar bij gebrek aan een grootgrutter-Joris die subiet afrekent met kassa-tuig, heb ik maar alvast een andere supermarktketen in de Favorieten van de 'echte' wereld gezet.