Wat doe je als je regering niet zo populair meer is? De ene overheid begint een oorlog, de ander hitst de bevolking op tegen migranten. En de Nederlandse begint een 'beschavings'offensief.

De Britse wetenschapper David Deutsch gelooft in het multiversum. Daarmee bedoelt hij dat er niet één realiteit bestaat, maar een oneindig aantal. Dus er is een wereld waarin ik deze column zit te tikken, maar ook eentje waarin ik getalenteerd personeel heb om dat voor me te doen. Zodat ik in de tussentijd lekker onderuit kan zakken in mijn bubbelbad met Scarlett Johansson.

Ik kan u verzekeren: we bevinden ons in dat eerste universum. Al heb ik wel degelijk een bubbelbad. Maar toch lijkt het de laatste tijd of ik per ongeluk in een wereld terecht ben gekomen die niet de mijne is. Arjan in Wonderland. En dat komt door het kabinet Balkenende-IV.

Paddestoelen, coffeeshops en seks

Met Balkenende en Rouvoet als vaandeldragers heeft dit kabinet recent een stevig beschavingsoffensief ingezet. Zo pakt het kabinet coffeeshops harder aan en mogen hallucinogene paddestoelen helemaal niet meer vanaf december. Daarnaast meent het kabinet naar aanleiding van de documentaire 'Sex sells' dat de jeugd seksueel ontspoort. Daar moet dus schijnbaar ook wat aan gebeuren.

In streng-protestantse kerken wordt gepreekt in drie delen, volgens de formule Ellende, Verlossing en Dankbaarheid. Laat ik dan ook mijn eigen bezwaren uiteen zetten in trio-vorm. De maatregelen van het kabinet zijn Onpragmatisch, Overbodig, en Populistisch. Die preken zijn trouwens meestal wat langer dan gemiddeld: zo ook deze column.

Blowend op het dak

Laten we er even vanuit gaan dat het echt zo slecht is gesteld met Nederland. Dat 14-jarige meisjes hun seksuele diensten op grote schaal verkopen voor vijf euro. Geld dat ze vervolgens gelijk uitgeven aan magische paddenstoelen waarna ze een blowtje delen met hun vrienden en trippend van het dak afspringen.

Zou het dan helpen als de overheid met behulp van ge- en verboden gaat proberen losbandig gedrag te beperken? Al in de bijbelse oudheid probeerde het gezag met extreme straffen als steniging seksueel gedrag te reguleren. Tevergeefs. En dat wisten ze vroeger ook wel. Niet voor niets staat zelfs in de Bijbel een zeer erotische tekst.

Inperken

Drugsgebruik inperken dan? Wie veel heeft gereisd, kent het verschijnsel van dichtbij. Inwoners van landen met een strenger drugsbeleid dan het Nederlandse willen vaak niet geloven dat 'wij' minder gebruiken dan 'zij'.

En het volgende voorbeeld is zo goed dat het sleets is geworden: de Verenigde Staten experimenteerden in het begin van de 20ste eeuw met een bijna volledig verbod op alcohol. Het is de enige wijziging op de ultrastatische Amerikaanse grondwet die ooit is teruggedraaid.

Niet te stoppen

Drugsgebruik valt niet te stoppen. Je kunt het hoogstens op een pragmatische wijze reguleren. Namelijk door ervoor te zorgen dat mensen in elk geval geen rommel slikken, en goed geïnformeerd zijn over de reële risico's. En dus niet, zoals het CDA eerder deed, XTC-testen in het uitgaansleven verbieden.

Ja, zelfs dieren gebruiken drugs. Zoals wetenschapstijdschrift New Scientist ooit grapte: waarom dacht u dat Rudolph the Red-Nosed Reindeer eigenlijk een rode neus had?

Sex sells

Kortom, als er al een probleem zou zijn, is 'verbieden' niet de manier om het op te lossen. Maar is het werkelijk zo erg?

Uiteraard zijn er geen hordes 14-jarige meisjes die zich zo extreem gedragen. Mildred Roethof, de maakster van de documentaire Sex sells, gaf bij het tv-programma Pauw & Witteman aan dat ze geen representatieve kinderen in beeld had gebracht.

Nieuwe lever

Het aantal slachtoffers van drugs als wiet, paddo's en MDMA valt erg mee, zeker vergeleken met de schade die de voor volwassenen volkomen geaccepteerde harddrug alcohol veroorzaakt. Op het moment dat ik dit schrijf, maakt Bonnie St. Claire ruzie met haar lever.

Wellicht kan zij, en het CDA, in het ziekenhuis even dit onderzoek doorlezen dat in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet verscheen. Let u vooral even op het grafiekje bovenaan pagina 1050, en de positie die MDMA en cannabis opnemen ten opzichte van alcohol. Paddo's staan niet in de grafiek, maar zijn enigszins vergelijkbaar met LSD. En daarmee minder link dan drank.

Slimme mensen

Bij het CDA en de CU werken slimme mensen, die het voorgaande ongetwijfeld ook wel weten. Dus kan ik maar tot één conclusie komen: hun politiek komt voort uit scoringsdrift.

Zoals Geert Wilders ontevreden stemmers naar zich toetrekt door de indruk te geven dat alle problemen in Nederland het gevolg zijn van islamitische nieuwkomers, zo wekt deze regering ten onrechte de indruk dat seksueel verval en drugsgebruik de belangrijkste kwesties zijn van deze tijd. *kuch* kredietcrisis *kuch*

Onzin

Dat nu is onzin. Wetenschappelijk is de hetze tegen drugs als cannabis en MDMA niet hard te maken, althans niet als je in de vergelijking ook de effecten van alcohol meeneemt.

En op het moment dat de documentairemaakster van een geruchtmakende seksdocumentaire zelf zegt dat ze uitzonderlijke gevallen in beeld heeft gebracht, is elke politicus die op zo'n uitzending toch beleid wil baseren, niets meer dan een populist.