Zal je net zien. Op de dag dat Mariëtte Hamer roept dat haar partij de SP nog kan verslaan in een eindsprint, loopt die meteen weer wat zeteltjes uit. Op naar plan B. Door Peter Wierenga.

Je kan ze zo uittekenen, de wanhoopspogingen. "Om het land te leiden is meer nodig dan vriendelijk overkomen", bromt PvdA-veteraan Hamer over de grote concurrent Emile Roemer.

Geen speld tussen te krijgen, alhoewel, bewijst Rutte niet al zo'n twee jaar lang het tegendeel? Bovendien, in de tijd dat Hamer zelf aan het roer stond van de fractie kon je haar evengoed zelden betrappen op briljante ideeën.

Geen ramp, ze is heus niet de enige. Het klinkt alleen een beetje hol om dan zo uit te halen, of hol, wat zeg ik, mag ik dat zeggen, nee dat mag ik dus niet zeggen. Opportunistisch is het betere woord. Tekenend is haar verwijt dat de SP strijdpunten te gemakkelijk opgeeft. Zo ben je te radicaal, zo ben je te meegaand.

Aandoenlijk

Eigenlijk zegt het allemaal meer over de PvdA dan over Roemer (want over hem wil ik het even niet hebben). Partijvoorzitter Hans Spekman noemt de plannen van de SP een ramp voor de economie, maar je vraagt je vooral af sinds wanneer hij daar verstand van heeft...

Ergens is het aandoenlijk. Bijna tegen beter weten in dromen ze dat Samsom nog gaat inbreken in de tweestrijd tussen Roemer en Rutte. Wie weet, het is niet over tot de dikke mevrouw zingt.

De lijsttrekkersverkiezing heeft positieve energie vrijgemaakt, akkoord. Zeker bij Diederik Samsom – ik heb hem wel eens langs zien hollen op weg naar het station, en ook op de fiets gaat hij als een dolle, die man is tomeloos. En ik beken, van Spekman ben ik fan.

Gevoel

Maar toch, maar toch: je hebt constant dat gevoel dat het op dit moment allemaal niet uitmaakt. De PvdA zit in die beruchte hoek, en ze komen er niet weg.

Dat heeft minder te maken met de compromissen die in de coalitie met CDA en ChristenUnie gesloten werden, zoals Hamer suggereert, dan met al die schandalen bij allerlei clubjes in het openbaar bestuur.

Zelfs als het niet direct met de PvdA te maken heeft, wordt de link maar al te vaak gelegd. Tel daar het hatelijke etiket van partij voor de allochtonen en de trouwe steun aan de euro bij op, en iedere marketeer kan je uitleggen dat het lastig wordt.

Straatvechten

De koers is allang verzet, maar een imago van bestuurderspartij schud je niet zo snel af.

Het is vechten wat ze nu doen, straatvechten om te overleven. En Hamer laat zien hoe je dat doet. Door zelfs voor het doemscenario een alternatief te hebben. Want als die concurrent die je in een interview een ramp voor de financiën noemt, onverhoopt toch gaat regeren, dan laat je slim de deur open. Kun je alsnog aan boord stappen.

Excellentie Hamer, ik moet er nog even aan wennen.