Gevalletje niks-aan-de-hand-doorlopen-mensen, schrijft minister Edith Schippers over de omstreden 'homotherapie' van Different. Door Peter Wierenga.

Nee joh, die zijn helemaal niet bezig met het 'genezen' van homo's. Mwah... het heeft er alle schijn van dat ze erin is gestonken.

Schippers – die het in een eerste reactie nog 'bizar' vond – heeft de Inspectie een kijkje laten nemen en concludeert dat er geen onzintherapie wordt aangeboden. Wat dan wel? Een therapie die niet gericht op het ''genezen’’ van homoseksuele gevoelens, maar op het aanvaarden van wie men is en op de keuze om wel of niet een homoseksuele relatie aan te gaan. Aldus de minister.

Ammehoela. Dat de christenfundi's de herenliefde geen ziekte vinden, dat wil ik nog wel geloven. Maar de kern zit 'm natuurlijk in die keuze om wel of niet een homoseksuele relatie aan te gaan. Want laten we niet schijnheilig doen alsof Different zich daarin neutraal opstelt. Een blik op de website zegt genoeg (had Schippers' staf ook kunnen doen...).

Lectuur

Daar is lectuur te koop waarin “experts” – aangeprezen met reclamepraatjes als 'afwijzing van de homoseksuele praktijk gaat voor hem hand in hand met een liefdevolle en open houding naar de homofiel gerichte medemens' - uitleggen hoe je kunt omgaan met je homoseksuele gevoelens zonder te neuqen. Dat laatste is de crux. De bijbel (uiteraard met hoofdletter) wordt door Different orthodox uitgelegd: homoseks is uit den boze.

Kenmerkend is dat er niet alleen voor de gayscene, maar ook voor pastoraal medewerkers een cursus (met op dag twee 'de psychologische benadering: wat zijn de oorzaken') is, hoe ze hun homo en lesbo-schaapjes weer een beetje terug in de kast krijgen, zodat die elkaar niet bevuilen.

En wat zegt een enthousiasteling over dat aanbod? Dat er eindelijk een Derde Weg is, een weg waarbij het gemeentelid niet in de kou wordt gelaten, maar waar tegelijkertijd ‘het goede goed en het kwade kwaad wordt geheten’. Drie maal raden wat dat kwaad is.

Worsteling

Lees het ook in de worsteling van deelnemer David. 'Al heel snel kwamen de wortels van mijn probleem naar boven' Er volgt een verhaal over pesten en gedwongen seksuele handelingen, uitmondend in homo-erotische neigingen. Maar dankzij de therapie is het allemaal goed gekomen. 'De nieuwe David is in dat weekend geboren en ik kan nu leven met mijn homoseksuele gevoelens, zonder die te hoeven praktiseren.'

Geen wonder dat het COC verbaasd is over de reactie van Schippers. Die gaat wel heel makkelijk voorbij aan het onderliggende gedachtegoed van Different.

Overtrokken

Die club juicht dat het allemaal overtrokken was, de mediahype die begon in Trouw. De echte schuldige is 'de groeiende onverdraagzaamheid van een seculiere en vrijzinnige meerderheid - politiek en media - tegenover religieuze minderheden, in ons geval de orthodox-christelijke minderheid', zo vinden ze bij Different. 'Helemaal schokkend in dit verband is dat de brede homobeweging orthodoxe christenen met een homoseksuele gerichtheid de vrijheid lijkt te willen ontzeggen om een eigen levensstijl en een bijpassende vorm van hulpverlening te kiezen.'

En dat is precies de denkfout. Natuurlijk mogen orthodoxe christenen die worstelen met hun homoseksuele gevoelens uit vrije wil kiezen voor begeleiding. Het lijkt me alleen een beetje onhandig als dat bij zo'n orthodoxe club is, omdat juist dat strenge geloof de oorzaak is van de innerlijke strijd. Zo'n behandeling wil je toch niet in het zorgpakket. Er wordt misschien geen “genezing” beloofd, maar als het even kan zullen ze de “client” proberen te laten afzien van kontjebonk. Want dat is bah, vies, zondig...

Even wachten wanneer dat kwartje valt op het ministerie. Tot die tijd draait u als belastingbetaler mede op voor de rekening. Ik zou het bonnetje bewaren voor bij de hemelpoort, je weet maar nooit.