Arme Frans Timmermans. De man die vloeiend Engels Frans Duits Russisch Italiaans spreekt, nog beter dan Nederlands. Door Peter Wierenga.

De man die samen met Boris Jeltsin de prille Russische democratie wist te redden. De Berlijnse wacht die de Muur openzette? Timmermans. De man die met zijn boodschappentasje op een tank klom, op het Plein van de Hemelse Vrede? Juist.

Als staatssecretaris verkocht hij Europa als een wasmiddel. Als Kamerlid stelt hij wekelijks indringende vragen over het lot van volkeren in de verste hoeken van de aarde. De liefde voor de Ander druipt ervan af.

Allemaal vergeefs. Zijn hele leven zal hij zonder succes een mooi internationaal baantje najagen. Zo kan hij de Raad van Europa op zijn buik schrijven. Want ze moeten hem niet, bij de PVV. Fransje is namelijk altijd erg kritisch geweest met felle, niet altijd even sterke opiniestukken over Wilders, als een soort Tilburgse scripties avant la lettre. Kan de beste overkomen, zou je zeggen...

Maar PVV'ers hebben een geheugen als een olifant. De vertegenwoordiger bij de Raad van Europa, senator Peter van Dijk, stemde niet voor Timmermans. Natuurlijk hoef je niet per se op een landgenoot te stemmen, sterker nog, dat zou pas nationalistisch zijn, maar opvallend is het wel dat de partij die zelfs in Straatsburg de Hollandse driekleur laat wapperen dit keer op een Let stemt. Een Let. Zo'n Oost-Europeaan die hier de banen komt inpikken zeker. Laat 'm lekker thuis stukadoren, die Nils Muiznieks, dat was een logischer reactie geweest.

Slachtoffer

Nee, zolang het Fransje maar niet werd. Ook als gouverneur van Limburg zag de PVV hem absoluut niet zitten. Schrale troost: Timmermans is niet het enige slachtoffer van zijn eigen uitlatingen. Denk aan Diederik Aben, die geen lid bij de Hoge Raad mocht worden omdat hij kritiek had op de wraking van de rechters in het Wilders-proces.

Geen fascisme, maar wel een geur van vijand-denken. Zoals ook de nieuwe wet die de financiering van politieke partijen regelt van Hero Brinkman meteen het label 'anti-PVV' krijgt.
Louter en alleen omdat partijen giften van boven de duizend euro straks openbaar moeten maken. Lijkt me een goed beginsel, transparantie – sterker nog, juist een van de verfrissende kenmerken van het populisme.

Maar volgens Brinkman brengt de nieuwe wet 'Henk en Ingrid' in gevaar. Als die een deel van hun winnend Staatslot aan 'Geert' overmaken, komen ze dadelijk met naam en toenaam in de boeken. Zodat ze – nog steeds volgens Brinkman – wel eens vervelend bezoek kunnen krijgen, van mensen die hen als een stelletje fascisten zien. Terwijl het mij handiger lijkt om van de andere kant te beginnen: door je als een normale partij op te stellen, en open te zijn over je inkomsten, ontneem je je vijanden munitie om de PVV als fascistisch weg te zetten. Toch?

Ik maak me geen illusies. Nu Frans nog.