Ik ben republikein en heb meer met spiritualiën dan met spiritualiteit. Toch zal ik me onthouden van vitten op Beatrix' kersttoespraak. Door Peter Wierenga.

Niet heel verrassend overigens, het thema natuur, dat wil zeggen ik had een recept voor gebraden everzwijn verrassender gevonden maar het jachtvirus slaat soms een generatie over.

Dan de boodschap zelf. De tekst dreigt hier en daar weg te zweven in gemeenplaatsen, maar op veel plaatsen is er geen speld tussen te krijgen. Je kunt de koningin wel om een boodschap sturen. Dat er maar één aarde is, bijvoorbeeld, hoe hard we ook kiekjes proberen te maken van tig lichtjaren ver ronddraaiende broederplaneten.

Alle majesteit op een stokje – ik deel de zorg over weggekapte bossen en leeggeviste zeeën. Daar hoef je geen GroenLinkser voor te zijn, zoals een zekere politicus in al zijn eenvoud veronderstelde. En je hoeft er ook niet meteen een pleidooi tegen de 130 per uur tegen de natuur mentaliteit van het kabinet in te lezen, zoals een concurrent er meteen van maakte.

Transitie

Nee, wat mij betreft is die transitie naar duurzame energie vanzelfsprekend gewenst – niet alleen om de uitstoot van fossiele brandstoffen terug te dringen maar ook ons minder afhankelijk te maken van landen waar je echt niet afhankelijk van wilt zijn, zoals Rusland of Saoedi-Arabië. Of je nu GroenLinks bent of GroenRechts.

Ik laat de vraag in hoeverre Bea zelf echt groen is, even terzijde.

Overigens, bij jezelf beginnen is mooi, maar volstaat niet. Ze haalt Ghandi aan: "De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders begeerte." De ironie wil dat juist landen als India en China, waar de economie in rikjsavaart doorgroeit, hun ecologische footprint zien vergroten. Tientallen miljoenen ontsnapten de armoede, met dank aan de vrije markt – maar als de druk op de aarde ergens toeneemt is het daar wel.

Tijger

Terwijl de Indiase tijger vecht voor zijn voortbestaan, gaat het met de natuur in Nederland grosso modo zo slecht nog niet, zeggen vooraanstaande biologen. Zelfs de heftige bezuinigingen zullen ons niet reduceren tot een stedelijke jungle van beton, lijkt me zo.

De schaarse middelen worden anders verdeeld, en dat is precies waar het politieke debat over gaat. Van mij had het anders gemogen, maar hé, dat is democratie. Al moet je afspraken uit het verleden wel nakomen – en niet Flevoland miljoenen laten investeren in natuur om dan abrupt de stekker eruit te trekken, om maar iets te noemen.

Als Bea daar op hint, is ze misschien toch net wat politieker in haar toespraak dan ik op het eerste gezicht vermoed. Maar in gunstige zin. Net zoals ze eerst eens met Donner ging praten over hoe het nou zat met die bizarre actie, namelijk dat hij de CDA-dissidenten vooraf een contract wou laten tekenen over hun stemgedrag. Regelrecht tegen de Grondwet in. Dat moest Piet Hein maar eens uitleggen, voor hij onderkoning mocht worden.

Nog een paar van die acties, plus een recept voor everzwijn, en ik ben republikein af. Proost!