Daar is ie dan, de nieuwe wisselkoers voor de heringevoerde gulden: 1 gulden = 1 euro waard. Door Peter Wierenga.

Dit weekend in Safaripark Beekse Bergen, dat het bewijs levert voor de onuitputtelijke creativiteit van de zakenman. Zelfs van de eurocrisis kun je een marketingstunt maken.

Natuurlijk wordt er verdiend aan de crisis. Door speculanten op de beurs. En door politici, de speculanten van de kiezersmarkt. Vlak voor de zoveelste allesbeslissende eurotop duiken ze de schuttersputjes weer in. Zoals Sybrand van Haersma Buma, die meent dat de PVV sprookjes vertelt met hun onderzoek wat het zou opleveren om de gulden weer in te voeren.

Nu is dit niet een van die spannende PVV-sprookjes waar behalve Henk en Ingrid ook de rest van de bevolking rode oortjes van krijgt. Slechts een op de drie Nederlanders wil de gulden terug – een percentage dat minder is dan een paar jaar geleden. Er zijn ook andere onderzoeken met andere cijfers, maar de trend is dezelfde. Nostalgie slijt met de jaren.

Economen

Veel economen denken dat het inderdaad niet zo'n goed idee is, om terug te stappen naar de gulden. Al zegt er gelukkig ook wel eens eentje dat het prima kan. Dat het gewoonweg een politieke beslissing is, die ons op korte termijn minder kost dan geld in het Europese noodfonds te storten. Maar die ons wel onze handelspositie zal kosten.

Laat Wilders het lekker onderzoeken zou ik zeggen, niks mis mee. Mag de Kamer sowieso wel wat vaker doen, dingen onderzoeken, maar dat is een andere column.

Eerst terugkomen op die sprookjes. Want ook de partij van Van Haersma Buma, die zich hard maakt voor onafhankelijk Europees toezicht op nationale begrotingen, verkoopt net zo goed verhalen die je eerder bij de gebroeders Grimm verwacht. Voor het CDA (net als voor de VVD) is het taboe om dat laatste te noemen wat het is: overdracht van souvereiniteit.

Brussel

Terwijl de Telegraaf groot 'Brussel De Baas' kopt over de nieuwste plannen van Merkozy, wil het kabinet Brussel zelfs nog meer macht geven. Stemrecht intrekken, landen desnoods uit de euro knikkeren. Lijkt me geen overbodige luxe, maar erken dan ook dat dit minder zeggenschap over onze eigen centen betekent. Anders zou er überhaupt geen verdragswijziging nodig zijn...

O ja als er inderdaad verdragen gewijzigd moeten worden, wil Wilders een referendum, dus dat wordt nog spannend. Welke partijen durven het aan?

Vooralsnog ben ik optimistisch. Het lijkt me dat Angela Merkel niet de geschiedenis in wil gaan als de vrouw die de euro opblies en dat Duitsland pond voor pond zijn volle gewicht in de schaal zal gooien. De vraag wordt eerder of de andere Europese landen (neem de Britten!) de veelal terechte eisen van de oude schrik van het continent gaan slikken.

Mmm... best trek in een goed stuk leeuwenvlees. Eens kijken of ik nog een oude sok op zolder heb liggen.