Creatief boekhouden, het is een gave. Een gave die dit kabinet tot in de puntjes beheerst. Ze moeten ook wel, want het geld is op. Dus tover je in geval van nood gewoon wat cash uit de toekomst naar voren. Door Peter Wierenga.

Zoals Melanie Schultz van Haegen een dikke 400 miljoen euro aan inkomsten alvast inboekt. Om te verhullen dat er niet 390 miljoen, maar bijna 1 miljard bij moet...

Enige clementie is op zijn plaats. Ze krijgt het ook maar op haar bordje, de miljardenflop die HSL heet. De hogesnelheidslijn die slechts in een opzicht een duizelingwekkend tempo kent: in het verbranden van geld.

Vier ton per dag knalde het bedrijf dat de lijn 'exploiteert' erdoorheen het afgelopen jaar. Dan is het wel een droogkomisch understatement om net als de minister te schrijven dat de 'business case geactualiseerd' moest worden.

Amper

En dat terwijl er nog amper van die supersonische treinen rijden. Want daar zit het ook al niet zo lekker mee. Ze zijn van Italiaanse makelij. De firma die de aanbesteding won had toen al in andere landen bewezen nooit op tijd te leveren.

Een reputatie die ze hoog houden in de Nederlandse markt. Maar dan heb je ook wat. Zoals deuren die spontaan openvliegen bij 250 kilometer per uur: er zijn vast thrill seekers die alleen daarvoor al willen bijbetalen.

Ik zie het HSL-spoor regelmatig liggen, als ik langs Leiderdorp rijd waar het weer boven de grond komt. Een schitterend staaltje techniek, al heb ik er nog nooit een trein gezien. Daarmee voelt die tunnel onder het Groene Hart toch een beetje als een bodemloze put.

Conclusie

Want we mogen de conclusie trekken dat dit soort megaprojecten, of het nu de Betuwelijn – waar ik ook al jaren vergeefs een rijdende trein probeer te bespeuren - de Noord-Zuidlijn of de HSL is, standaard twee keer zo veel tijd en geld kosten dan geraamd. Met een mathematische precisie. Misschien kunnen we dat de volgende keer eens van tevoren bedenken.

Dan hoeven ministers niet keer op keer dat lijk of liever dat complete kerkhof in de kast weg te moffelen. En hoeft de opvolger niet weer op de blote knietjes naar de minister van Financiën om er wat geld bij te bedelen. Of anders de teleurstellende boodschap met wat creatief gereken verpakken in een brief aan de Tweede Kamer. Want creatief is het.

Misschien ook een ideetje voor Jan-Kees de Jager, belastingmeevallers uit 2020 alvast inboeken. Zo lang kan die eurocrisis toch niet duren? Kan hij meteen een einde maken aan de bitch fight tussen Wilders en Verhagen over de extra bezuinigingen die wel niet wel niet wel niet nodig zijn.

En o ja, zou ik dan mijn columns van de komende twee jaar ook alvast mogen declareren? Je weet immers maar nooit...