Is ijzervreter Hillen zijn kompas kwijt? Of is hij de saaie marsroute zat en gooit ie uit balorigheid wat granaten tussen de troepen... Door Peter Wierenga.

Raadsels raadsels raadsels. Wat bezielt de minister van Defensie om het draagvlak voor de eigen missie in Kunduz, dat toch al flinterdun is, nog eens verder kapot te maken. Door in Vrij Nederland te roepen dat het vooral een militaire missie is. En niet zozeer een civiele.

Oeps. Want op die belofte, dat het geen oorlogsmissie zou zijn maar een politietrainingsmissie – daarop was Jolande Sap in de boot gestapt, bekwaam verleid door Rutte-op-zijn-charmantst. Om dat bij de licht-pacifistiche GroenLinksers erdoor te krijgen kwam er een setje voorwaarden waar de gemiddelde verzekeringspolis niks bij is.

Cursus mensenrechten hier, leesplankje daar. Tot op het uur voorgeschreven.

Stekker

En boem, we zijn nog maar even onderweg in het verre Afghanistan of Hans Hillen dropt het m-woord. Dan kan Sap niet anders dan professioneel uit haar vel springen, en groeit de kans dat de stekker uit die missie – of uit Hillen zelf – wordt getrokken.

Dan moet je licht sado-masochistisch zijn aangelegd. Of een borreltje te veel op hebben. Of gewoon geen zin meer in hebben in al dat gedoe. Want de CDA-minister wist dondersgoed wat hij deed. De strateeg van het Binnenhof, die overal in geuren en kleuren uit de doeken kwam doen hoe het politieke 'bedrijf' werkt, zo stond hij bekend. Tot hij zelf minister werd.

Niet dat hij nooit gelijk heeft. Het wordt geen bloemetjes plukken in Kunduz. Alleen kan een minister zijn gelijk soms beter niet van de daken schreeuwen.

Samenstelling

Net als eerdere blunders zal Hans het wel rechtpoetsen. Hij probeerde het – nog op werkbezoek in 'de West' – al met de voorspelbare smoes dat hij eigenlijk bedoelde dat er meer militairen meegaan dan politietrainers, en dat dat 'militaire' dus niet op het karakter, maar op de samenstelling van de missie slaat. Nu nog in het debat even lief doen tegen Sap...

Wacht, dat kan nog knap lastig worden. Voor de brompot.

Want dat andere statement in Vrij Nederland is misschien nog wel provocerender. Over de Arabische Lente. Die term klinkt Hillen veel te 'romantisch' in de oren, alsof alle problemen opeens over zouden zijn en het wel snor zou zitten met de mensenrechten. 'Dat soort dromen doen me denken aan de hippies in San Francisco: love, peace and happiness.'

Diep in zijn hart vindt Hans Jolande een hippie.