En de aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar... tatatatáa... Joost Taverne! De VVD-politicus van wie we dolgraag zouden weten welke flitsende oosterse vechtsport hij beoefent, zo onzichtbaar sluipt de man door de catacomben van het Binnenhof. Door Peter Wierenga.

Joost wie, zult u zeggen. Is dat niet de man die steevast stilletjes voordringt bij de sigarenboer om dan net iets te hard om een doosje Hajenius te vragen? Joost mag het weten, de jury heeft geen idee. Geeft niks dus dat u nog nooit van hem gehoord had. Alle 150 namen van Kamerleden onthouden is zelfs voor aan de bar vastgeroeste Nieuwspoorters geen sinecure.

De jury heeft besloten om de heer Taverne aan te moedigen omdat hij het minst zichtbaar was in het afgelopen parlementaire jaar. Nul wetsvoorstellen, nul moties, vier Kamervragen. Zo wilde Taverne dat de minister een stemproef in Wolfheze voor blinden en slechtzienden snel landelijk invoert. Kunnen ze met de computer stemmen, die maakt een printje van een barcode, dat ze dan in een doos stoppen die de code automatisch scant. Ofzo.

Heel belangrijk natuurlijk, blinden, ik ga er geen grapjes over maken, tegenwoordig lezen ze mee voor je het door hebt. Dreigbrieven in braille, het lijkt me doodeng.

Zakkenvuller

Bovendien, Taverne als zakkenvuller wegzetten zou net iets te makkelijk zijn. Laten we de werkbezoeken in het reces niet vergeten. En laten we blij zijn dat niet alle volksvertegenwoordigers al 118 moties op hun naam hebben staan, zoals Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Maar wat Esther en Joost juist delen is dat ze beiden op de schopstoel van Mark Rutte zitten: als het aan het kabinet ligt, vliegen ze eruit. De Tweede Kamer moet van 150 naar 100 leden, en dan zouden die twee het bij de vorige verkiezingen niet gered hebben, samen met 48 andere verdoemden. Veelbesproken voorstellen, zoals dat voor ritueel slachten, hadden we moeten missen.

Schoonvegen

Rutte wil de 'trap van bovenaf schoonvegen', zoals het zo mooi heet. Bezuinig op alles, begin bij de top ofwel de Tweede Kamer. Klinkt nobel, maar de premier vergeet even dat het parlement helemaal geen deel uit maakt van die trap. Volksvertegenwoordigers zijn eerder een soort inspectie, die moet controleren of het kabinet de boel wel goed schoonveegt.

Bij die democratische controle hoort om te beginnen dat de Kamer zélf bepaalt of ze kleiner moet. Internationaal gezien hebben 'we' al niet zoveel parlementariërs, dus groter ligt meer voor de hand. Zeker als je beseft dat het Nederlandse parlement ook niet ruim in de eigen onderzoekers zit. Met anderhalve man en een paardekop controleren ze miljardenbegrotingen, zoals in de gezondheidszorg. En dan wil Rutte ook nog van die paardekop af...

En dat andere argument: meer debatten die ertoe doen? Mwah, zolang de overgebleven honderd trouw binnen het fractiehokje blijven denken, is er weinig aan de hand voor de regenten. Sterker nog, hoe minder volksvertegenwoordigers, hoe kleiner de kans op een eigenwijzerd die eens tegen de eigen partij durft in te gaan.

Zo steunt Joost het plan van baas Mark om Joost af te laten vloeien. Maar het is nog niet te laat. Come on Joost, je kan het!