Vijftig miljard euro ernaast zitten, leg dat maar uit aan je accountant. Het is dat Noorwegen het nieuws domineert, anders zou Mark Rutte een paar pond peentjes meer zweten.

Mark kan lekker bij het zwembad blijven zitten, niks debat.

Hij heeft het geluk dat uitgerekend de oppositie (PvdA, GroenLinks en D66) zijn kabinet tot nu toe op de been houdt als het erom spant – of het nu de missie naar Kunduz, de oorlog in Libie of de eurocrisis is.

Op de grote buitenlandse thema's, waar Wilders volgens het gedoogakkoord mag roepen wat ie wil.

Eigenlijk fietste de eerste liberale premier sinds W.O. I fluitend door zijn eerste jaar in het Torentje. Tot dat kortsluitinkje in de grijze cellen, donderdag in Brussel. Nadat onze bloedeigen Iron Lady, Jan Kees de Jager, wekenlang – met recht – had lopen doordrammen in Europa, hoefde Rutte alleen maar in te koppen dat ook de banken meebetalen aan de Griekse schuld.

Niet inbegrepen

Et voila: als het een beetje meezit tasten ze diep in de buidel (al is dat vooralsnog op vrijwillige basis, dus niet te vroeg juichen...). Rutte kon met genoegen melden, dat de bankiers vijftig miljard uit hun diepe zakken toveren. Hij vergat echter even dat die bijdrage bovenop de nieuwe publieke lening van 109 miljard komt, en niet daarin is inbegrepen. Het betekent dat de overheden – inclusief Nederland – aanzienlijk meer op tafel leggen.

En dat er in totaal twee keer zoveel geld naar Griekenland gaat als De Jager eerder in de Tweede Kamer had gesuggereerd.

Moeras

Laat ik het zo zeggen: je kunt nooit helemaal je zin krijgen, compromissen horen erbij. Dat we de Grieken van het bankroet proberen te redden, prima – een nuchtere rekensom (nostalgische guldenfreaks, opgelet) leert dat we financieel baat hebben bij de euro. 

Dat ze in Athene op de blaren moeten zitten, is uiteraard part of the deal – al zegt menig econoom dat ze nu veel te weinig schuld kwijtgescholden krijgen en dus in het moeras blijven steken.

Hoe dan ook, elke oplossing is pijnlijk. Ook als de banken meehelpen, zal de belastingbetaler daar tot op zekere hoogte garant voor staan.

Maar pijnlijk is vooral dat Rutte als enige regeringsleider het uitlegde zoals ie deed – zelfs onze Grote Vriendin Angela Merkel had het anders begrepen en rekende zich minder rijk. En dat het Europese noodfonds ook nog eens meer mag doen op eigen houtje, met die grote zak geld – ook daarover doet de liberaal alsof zijn neus bloedt.

SP

Het zal met een sisser aflopen. Tekenend is dat alleen de SP een spoeddebat wil. De andere oppositiepartijen mompelen wel dat het 'dommig' is maar willen er nu niet voor terugkomen van reces. Diep in hun hart vinden de financiële wizards van PvdA, D66 en GroenLinks de uitkomst in Brussel zo gek nog niet. Over hen hoeft Rutte zich geen echte zorgen te maken.

Over de PVV wel, maar die zijn momenteel druk met een heel ander debat. Iets met woorden. Dat scheelt weer. Want Ruttes blunder op de Europese bühne lijkt een (al dan niet bewuste) poging om de deal rooskleuriger voor te stellen voor eurosceptici. Of hij was gewoon aan vakantie toe. Schenk nog maar een ouzootje bij.