Martijn van Dam stond erbij alsof hijzelf op het punt stond om ritueel geslacht te worden, daar ter plaatse, in de Tweede Kamer. Zachtjes sprak de PvdA'er, met een zo nu en lichtjes haperende stem waarvan je voelde dat die iets moest maskeren. Door Peter Wierenga.

De camera's draaiden dinsdag, hij draaide ook een beetje. 'De norm blijft verdoofd slachten, maar we staan open voor uitzonderingen als mensen kunnen aantonen dat dieren niet extra lijden.' Het is een draai, maar wel een elegante. Eigenlijk hoeft Van Dam zich nergens voor te schamen, nu de PvdA geen absoluut verbod wil.

Na alle grote woorden is het einde van de rituele slacht in Nederland nog niet definitief. Tenzij Van Dam een dubbele draai maakt, is er een paars-plus compromis in de maak van PvdA, D66, GroenLinks en VVD, om een klein gaatje aan de religieuzen te bieden. En of dat nu het alternatief wordt, of zoals het in het Nederlands Dagblad wordt verwoord, de essentie is hetzelfde: geen absoluut verbod op rituele slacht.

Hopelijk haalt dat de stoom van de ketel, de stoom die me zo langzamerhand – of eerlijk gezegd al vrij snel – de oren uit kwam. Aan de ene kant de partijen die het dierenwelzijn verabsoluteren – lees de Partij voor de Dieren en de zich vooral om de schapen-richting-Mekka bekommerende PVV – aan de andere kant zij die de godsdienstvrijheid als het Allerhoogste beschouwen.

De lobby van joden en moslims trompetterde erop los, bespeelde politiek en media (zo kreeg auteur dezes het aanbod om iemand uit de top van het Amerikaanse Wiesenthal-centrum te interviewen). Enkele fundi's waren zelfs niet te beroerd om de oorlog erbij te slepen. Geen dier meer de hals mogen doorsnijden, het is nog net geen Holocaust...

Een vergelijking met de nazi's lijkt me historisch niet helemaal correct, maar Marianne Thieme krijgt met haar kleine partijtje inderdaad wel ongelooflijk veel voor elkaar. Vaak terecht. Dat we onze medeaardbewoners wat meer knuffelen, op mij kun je rekenen, alleen... – de discussie krijgt absurde trekjes als we de bio-industrie tegelijk buiten beeld houden.

Als de koe mocht kiezen, had ze liever een fijn lang leventje en twee minuten pijn dan in no time opgefokt worden tot kiloknaller en hopla, een pin door je kop (evengoed geen fraai beeld, weet ik uit ervaring) met misschien net iets minder lang pijn. Ik vrees dat we te gevoelig zijn geworden voor bloed om de rituele dood te kunnen aanschouwen.

Onzin. Gewoon snijden, met “respect”, en een scherp mes alstublieft. En dat blijft dus hoogstwaarschijnlijk kunnen, met dank aan de PvdA, hoe omslachtig Van Dam het ook verwoordde.

De grote vraag die resteert is hoe joden en moslims in godesnaam gaan aantonen, zoals het compromis beoogt, dat hun dieren niet extra lijden. Misschien als het bloed paars kleurt? Want het is toch wel ironisch dat uitgerekend de paarse secularisten een religieuze traditie redden....