Opeens viel ze me op, in het Griekenland-debat. Carola Schouten. Met brilletje, wat had ik anders verwacht? Op een of andere manier horen ChristenUnie en montuur bij elkaar, zie haar voorganger Rouvoet. Van al dat Bijbellezen, fluistert een flauw stemmetje in mijn hoofd. Maar de waarheid is dat ik onder de indruk ben. Door Peter Wierenga.

En wel omdat ze op het oog moeiteloos overeind bleef tussen de financiële haantjes van de andere partijen. Laverend tussen de populistische spookbeelden van de regenten en de zunigheid van de eigenlijke populisten SP en PVV, die tegen verdere steun aan de Grieken zijn of zelfs – u weet zelf wel wie - de drachme willen herinvoeren…

Dan Schouten. Een deel van de schulden moet kwijtgescholden worden, betoogde ze – geen makkelijke oplossing, omdat dan ook Nederlandse financiële instellingen moeten afschrijven op leningen aan de Grieken.

Wie zal zeggen of het de beste optie is als zelfs de experts het oneens zijn, maar het klonk in ieder geval als de meest realistische, en ze wist het met verve te verdedigen in het debat. Altijd fijn, een eigenzinnig geluid.

Daar neem ik mijn petje diep voor af, zou Theo Maassen zeggen. En dan lees ik ook nog eens dat ze alleenstaande moeder is. Knap dat ze dat combineert met het Kamerlidmaatschap, zeg ik met een knipoog naar de collega-gristenen van de SGP.

En om nog een paar hoofdstukken verder te gaan: wie weet kan Schouten er voor zorgen dat de bible belt ook eens een keer belandt in de eenentwintigste eeuw.

Geen idee waarom - voor hetzelfde geld haat ze gays - maar iets zegt me dat zij de ideale vrouw is om de discussie over homo’s en lesbies opnieuw aan te zwengelen.

Want dat blijft altijd knagen, ook bij iemand als André Rouvoet, die in de Kamer vaak de scherpste was, maar ook hij kon of wilde dat ene taboe niet doorbreken. Je mag binnen de ChristenUnie wel homo zijn, maar niet praktiseren, dat is zoiets als je mag wel een hond zijn, maar niet blaffen.

Als La Schouten die onzin eruit weet te krijgen en ook nog eens zo heerlijk tekeer gaat op Twitter als Arie Slob, dan sluit ik niet uit dat mijn rode potlood een volgende keer per ongeluk uitschiet naar het hokje voor haar naam.