Hij stond er. De pleitbezorger van Jip en Janneke taal. Cru dat die ineens zo van pas kwam. Door Peter Wierenga.

Bas Eenhoorn, toevallig even burgemeester van het zo zwaar getroffen stadje Alphen aan den Rijn.  Die de juiste woorden wist te vinden, de juiste toon. Slechts een detail in het drama.

Maar laten we het niet onderschatten: de behoefte aan troostende woorden vanuit de overheid – die we normaal collectief haten, al is het om een lullige parkeerboete – is op zo’n moment groot.

Die ketting is er niet voor niets. Iemand moet het symbool zijn van de gemeenschap.

Namen bekend

Diezelfde Eenhoorn legde op de radio rustig maar overtuigend uit waarom hij, in tegenspraak met alle conventies, de namen van de slachtoffers openbaar maakte op de website van de gemeente.

Zo voorkom je juist geruchten en help je de rouw verwerken; daar ben je burgervader voor. Zoals trouwens ook vrijgezel Mark Rutte zich van zijn vaderlijke kant liet zien. De eerste cynicus die daar nu over grapt, mag van mij een knal krijgen.

Laten we vooral ook de kaarsen, bloemen en brieven niet ridiculiseren. Als God toch dood is, is het prettig dat ie zich stiekem toch nog ergens tastbaar manifesteert. Als het helpt, helpt het.

Margriet

In De Ridderhof helpt het, zo te zien. Waar dinsdag tussen het winkelen door de lippen weer proefden aan koffie en bier, terwijl enkele meters verderop roodomrande ogen staarden naar de bloemenzee voor de dichte winkel van Margriet ter Haar.

Laat ze eens vriendelijk co-existeren, die volkomen begrijpelijke emoties (‘hoe komt zo’n gestoorde gek aan een mitrailleur’) naast nuchter onderzoek naar hoe het nou zit met wapenbezit. Nee, niets biedt de garantie dat we nooit meer zo’n moordpartij meemaken. Maar binnen die grenzen van het redelijke heb je als overheid nu eenmaal de dure plicht om je burgers te beschermen.

Dubbele tong

En de plicht om - als je geconfronteerd wordt met overmacht – troostende woorden te vinden. Waar Balkenende hakkelde, sprak Rutte krachtig. Dat ie op andere momenten wel eens net dubbele tong spreekt, daar moeten we het dan een ander moment maar over hebben. Even geen zin om politici af te… hoe zou Jip dat zeggen?