Aandoenlijke foto op NU.nl. Blond jongetje stopt munt in roze varken. Die zalige glimlach, dat zie je meteen, dat moet Eddy van Hijum zijn. Door Peter Wierenga.

De CDA’er stuurde een jeugdkiekje mee bij de nota Verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar. Die titel alleen al roept warme beelden op uit lang vervlogen tijden. Toen internetbankieren nog geen punten opleverde bij Scrabble. Toen het nog spannend was om afschriften te ontvangen. Toen je nog niet virtueel bestond.

Ook de boodschap vervult me met Balkenendiaanse nostalgie. “Banken moeten de spaarzin stimuleren door de spaarrente voor kinderen te verhogen.” Geen speld tussen te krijgen. Het is nu bedroevend laag wat je ontvangt, vind ik ook. Dus als Eddy de Zilvervloot weer terug wil, maar dan op kosten van de banken, heeft ie mijn steun.

Ik heb alleen nachtmerries dat aan het einde van die rit een bankier lachend alle met bloed, zweet en tranen bij elkaar gesprokkelde eurootjes opstrijkt. Bonus! Om als het kaartenhuis opnieuw instort weer vrolijk aan te kloppen voor steun…

Lachebekkie

Die angst wordt niet weggenomen door partijgenoot Jan-Kees de Jager. Oké, het plan spreekt het lachebekkie van Financiën wel aan. Maar hij wil de vrije markt niet verstoren. Net zoals hij er ook weinig voor voelt om bonussen bij geredde banken terug te vorderen. Tja, die arme bankiers hebben al zo te lijden onder de toon van het debat.

Dus als De Jager iets over de vrije markt mompelt, kun je er donder op zeggen dat die spaarrente niet omhoog hoeft.

Het blijft bij een moreel appèl, en dat bestaat vooral bij het CDA. Dus ook als het CDA-congres de bezuinigingen op passend onderwijs wil verzachten, gaapt er nog een grote kloof tussen droom en daad.

Peetoom

Tenzij? Tenzij Ruth Peetoom, de nieuwe Godfather van de partij, stiekem nog wat olie op de sluimerende familievetes gooit. Het is wel duidelijk dat haar lievelingetjes zich vooral aan de linkerzijde bevinden, bij hen die gedoogpartner PVV het minst zien zitten. En dan kon de coalitie wel eens in het vagevuur eindigen.

Daar durf ik best een varkentje op in te zetten. Zit toch niets in: mijn foto is het niet.