Zzzzz…
Ping! You’ve got mail.
Zzzzz… Door Peter Wierenga

Bij de MIVD nemen ze zondagsrust letterlijk, weten we nu. Kan je wel een mooi versleuteld email-systeem hebben, als ik de kapitein was van de Ms. Tromp had ik er nog een telefoontje aan gewaagd. Om te checken hoe risicovol het was in Sirte, waar de Lynx moest landen om onze allerberoemdste N.N. – de ingenieur - op te pikken. Al is het de vraag of telefoongerinkel wél doorgedrongen zou zijn.

Zo zou ingenieursbureau Haskoning een voicemail hebben ingesproken, met informatie over de situatie ter plekke, maar die is niet teruggevonden. Dat verbaast niet. Er verdwijnt wel vaker iets bij Defensie, fotorolletjes enzo.

En wat wilde de oppositie zien bij Hans Hillen? Zelfreflectie, kopte Teletekst.

Dus toen minister Hillen begon over zijn “leermomenten”, wist ik dat ik rustig kon gaan slapen. Geen ontboezemingen uit de dark room, maar de angel uit het debat. “Het spijt me.” Collega Rosenthal nam zelfs het woord “ruiterlijk” in de mond, en dan zou je bijna onbeleefd zijn om de arme man nog iets kwalijk te nemen.

Evacuatiebesluit

Mark Rutte kon niet genoeg benadrukken hoeveel lessen hij geleerd had. Hij zorgde nog even voor verwarring door desondanks achter het gewraakte evacuatiebesluit te blijven staan. Maar hij wist wel dat een motie om dat besluit af te keuren kansloos was. De premier was blij dat “iedereen dicht bij zichzelf” bleef in dit debat.

Het komt ook niet bijster proportioneel over om een minister weg te willen sturen om een mislukte evacuatie, als op hetzelfde moment de straalvliegtuigen van diezelfde minister boven datzelfde Libië cirkelen. Gered door de bel.

Oké. Er blijft een waslijst aan vragen over. Hoe kon N.N. op 200 meter afstand staan van de afgesproken plek, “daar waar de pier de zee ingaat”? Wiskundig raadsel. Ook het lek blijft intrigrerend. Het kabinet meent dat de operatie was uitgelekt, omdat de mannen van Gaddafi – de heli landde vlakbij een soort paleis van de dictator – al in welkomstcomité klaar lagen. Een optrekje waarvan Haskoning wél op de hoogte was...

Kunduz

Kunduz komt eraan, met ongetwijfeld meer gedoe over de Afghaanse agenten. Bezuinigingen. De vos zal nog veel streken nodig hebben, schreef ik. Plus een dikke huid voor grappen, voeg ik toe. In Libië kunnen ze namelijk wel lachen om onze Lynx. “Ha, Nederland!

Maar als we net als de Belgen bommen gaan gooien, wat de VVD wil, zal onze populariteit snel dalen. Duimen dat onze F16’s de weg weten te vinden. Er is in ieder geval één paleisje van Muammar dat we nu kennen.