Altijd een beetje genant, iemand die als ‘burger’ een vraag stelt aan een politicus maar intussen zelf net zo goed politicus is. Alsof je kijkt naar een voorstelling van amateurtoneel Kastje Open, Kastje Dicht. Door Peter Wierenga.

Peter Noordhoek is de naam. Ondernemer. En lijstduwer voor het CDA in Zuid-Holland. Maar zo werd hij natuurlijk niet geïntroduceerd, toen hij bij het slotdebat een kritische vraag mocht stellen aan de oppositie. Ha, net echt!

Wisten ze het niet, bij de NOS? Volgens Noordhoek had hij het eerlijk gemeld. Konden ze dan geen partijloze ondernemer vinden? Maar al is de komedie nog zo snel, Twitter achterhaalt haar wel.

Best een eer om opgenomen te worden op de digitale schandpaal. Staat ie toch mooi in het rijtje Mubarak, Kaddafi, Noordhoek.

Slangenkuil

Hij is trouwens toepasselijk lid van dat beruchte Slangenburgberaad. Die semi-illegale CDA-club die zich in een middeleeuws kasteel bezint op de toekomst van de partij. De slangenkuil waarin intussen zo ongeveer alle partijleden zitten. Laat dat maar aan christen-democraten over. Hún revoluties eten liever zichzelf op.

Geen wonder dat Verhagen precies op dit spannende moment lekker is gaan ski-en. Je kan beter uit de buurt blijven als er ongelukken gebeuren, dan straalt het minder op je af. En de strijd om het leiderschap is kennelijk nog altijd niet gestreden in het CDA, anders hengel je er niet zo nadrukkelijk naar.

Een meesterzet van Maxime? Stel dat de coalitie inclusief grote gedoger PVV geen meerderheid zou halen in de senaat, dan kán de oppositie het gedoogakkoord blokkeren. Dan heeft Elco Brinkman, die met elke campagnedag een tikje ongelukkiger keek, het gedaan. En heeft Verhagen de handen weer vrij bij eventuele nieuwe verkiezingen.

Chambre de réflexion

Eerlijk gezegd denk ik niet dat het zover zal komen. De Eerste Kamer ís geen Tweede Kamer, het is de chambre de réflexion. Kiezers konden het de linkse partijen wel eens nadragen als ze dit kabinet al na een paar maanden op oneigenlijke gronden pootje lichten (en nee, ook ik vind niet alle plannen geweldig, maar hé, dat is toch democratie). Helemaal als de opkomst vandaag nog niet eens vijftig procent is.

Het was dus een tamelijk bizarre verkiezingscampagne, waarin het amper over de provincie ging.

Ironisch genoeg vinden sommige partijen diep in hun hart dat de Eerste Kamer beter afgeschaft kan worden (GroenLinks), of samengevoegd met Raad van State (PvdA) dan wel Tweede Kamer (VVD).

Maar gooi niet het oudje met het badwater weg. Laat de senaat voortbestaan als werkelijke Kamer van Reflectie. Stel hem alleen open voor onafhankelijke geesten, die van geen enkele partij of lobbyclub lid mogen zijn. Scheelt weer wat slechte toneelstukjes.