Die Pechtold kan wel roepen dat je een meewaaier bent, van dat briesje van de oppositie hoef je niet bang te worden. Door Peter Wierenga.

Je zult wel weer gelachen hebben toen je de krant opensloeg: ‘Amper support voor breed links front van Cohen.’

De spierballen van de oppositie zijn al verschrompeld voor de eerste krachtmeting.

Sowieso lach je graag, chagrijnige shots van jou moeten nog gefotoshopt worden.

Terwijl dat enthousiasme een beetje sneu was toen je in de peilingen richting nul kelderde en Rita op coup na coup zinde, werkt het nu in je voordeel – opeens ben je de transparante politicus, de benaderbare bestuurder.

Inbreker

Zeker, je voelt de tijdgeest aan. Wie een inbreker zijn verdiende loon - de risico’s van het vak - geeft, komt niet meteen in het beklaagdenbankje. De samenleving terugveroveren op de hufters, prima.

Dat rotte appels met Oud & Nieuw uit het mandje moeten, biedt meer troost dan honderd keer over normen en waarden spreken.

Mag ik je ook een compliment geven voor de vlotte afschaffing van de gehate Tweede Fase in het middelbaar onderwijs? Ik was al gevlucht voor de invoering. Zelf sta je nog trouw voor de klas en geef je - voor de lol - maatschappijleer aan vmbo’ers, die vermoedelijk weinig met jouw ‘gedoogpartners’ op hebben.

Maar of je een meewaaier bent, zoals Alexander Pechtold je noemt?  Nou ja, je gaat in ieder geval ver om Geert te plezieren. Bijvoorbeeld die hervorming van de arbeidsmarkt waar je steeds om zat te drammen, die heb je met een pennenstreek weggegeven. Zonder meebuigen overleeft geen enkele boom.

Islamisering

Voor de rest weet Pechtold zelf donders goed dat het regeerakkoord het woord moslim of islamisering niet kent. En dat de immigratie door alle maatregelen mondjesmaat beperkt zal worden. Vijftien procent in plaats van vijftig, zoals de PVV tamboereerde. En toch slikken ze het. Je zou bijna denken dat je Wilders echt getemd hebt.

Het is allemaal symboliek, maar daarom niet minder belangrijk... Dus nu ik toch je aandacht heb: blijf premier van alle Nederlanders. Gewoon, omdat je dat bent.

Kappen dus met stemadviezen voor je eigen coalitie  En noem de PVV niet ‘een normale volkspartij’, als je geen normaal kabinet met ze kunt vormen vanwege hun obsessie met de islam. Ik vermoed dat moslims dat wel zouden waarderen.

Dan rol je die vier jaar met een big smile door. Wind of geen wind.

PS – Stem voor de oliebollen snel even op je politicus van het jaar, hier op NU.nl