Tja, het bekende rijtje: mensenhandel, terrorisme, genocide, … onbeschermde seks. Volkomen terecht dus, dat arrestatiebevel voor Julian Assange. Door Peter Wierenga.

Uitlevering aan de VS is een kwestie van tijd, wat de Zweden ook mogen zeggen. Het was ook te romantisch om waar te zijn.

De eenzame Assange die het met Wikileaks opneemt tegen dé grootmacht. Uiteindelijk gaf het circuskind zichzelf toch maar over, geen Houdini-act meer. De Amerikanen waren uit op zijn scalp, Sarah Palin wou dat er op hem gejaagd werd als ware hij de leider van Al Qaeda.

(Als Bin Laden zich eens zou melden bij het politiebureau…)

Tuurlijk kan ik meevoelen met de Amerikanen. De ironie is dat het lekken van geheim materiaal tig keer moeilijker is in dictaturen als China of Rusland. Pats boem kop eraf. Dus zijn zij eerder het haasje.

Aftreden

Ook zullen de Amerikaanse diplomaten vast niet als enigen de VN bespioneren. Om dan meteen om het aftreden van Obama te roepen, is een tikje overdreven.

En al die gossip over bevriende leiders, van haantje Sarkozy tot angsthaas Angela, poetsen ze vast wel weg. Dat de Arabieren de zorgen om Iran-met-kernwapen lijken te delen, is winst.

Die ‘vitale doelen-lijst’ voel ik me minder senang bij. We kunnen wel lachen om een kabel in Katwijk, maar hoe meer keus kwaadwillenden hebben, hoe riskanter.

Internetbom

Wikileaks zegt geen levens in gevaar te willen brengen, alleen hoe zit dat met die ‘internetbom’ die Assange bij arrestatie zou publiceren, sterker nog, al gepubliceerd lijkt te hebben…?

Voor ik de moraalridder uithang: veel ís waardevol, zoals het filmpje waarin Amerikaanse militairen vanuit een helikopter onschuldige Iraqi’s neermaaien. Zulke beelden zijn cruciaal voor ons begrip van die oorlog, net zo als de beruchte foto’s uit Abu Ghraib.

Tofik Dibi

U merkt – ik zweef een beetje tussen de politieke uitersten. Van Tofik Dibi (GroenLinks) die wil dat Nederland alles op alles zet om uitlevering te voorkomen, tot Ank Bijleveld (CDA) die wil dat omroep Powned de Wiki-mirror weghaalt. 

Maar gelukkig is daar Boris van der Ham (D66). Die haalt Renaissance-denker Machiavelli aan en steelt mijn hart (ik beloof om de NU.nl-lezer niet elke keer lastig te vallen met mijn dode filosofen-fetisjisme).

Zelfs Machiavelli betoogt dat er grenzen zijn aan rauwe machtsuitoefening – vergelijk de aanvallen op providers van Wikileaks, het onmogelijk maken van donaties en ga zo maar door. De crux is dat ook de ‘boven-ons-gestelden’ zich aan elementaire regels dienen te houden, als ze willen dat wij in hen blijven geloven. Want anders blijft de heerser alleen de weg van bruut geweld openstaan.

Die rechtsstaat is nu eenmaal fundamenteel. Daar gaat het over, opnieuw en opnieuw. Uiteraard wil ik aanranding niet bagatelliseren, laat staan verkrachting, maar ergens stinkt dit zaakje. Ben benieuwd wat onze ministers achter de schermen tegen de Amerikanen zeggen.

Waar zullen we dat eens lezen…