Verdeel en heers, wisten de Romeinen. Rutte hoeft niet eens vuile handen te maken, links vecht zichzelf wel de tent uit. Door Peter Wierenga

Eén Nederlander een theoloog, twee Nederlanders een kerk en drie Nederlanders een splitsing. We barsten van de afgesplitste kerkclubjes, die later weer Samen op Weg willen.

Zo ook de politieke partijen. Soms zijn er fusies (CDA, ChristenUnie, GroenLinks), dan staat er een nieuwe club op (SP, PVV, Partij voor de Dieren).

De onrust is existentieel. Vooral het verlangen naar een linkse lente; er wordt geflirt en zwartgemaakt bij het leven. Femke wil met Job en Alexander, maar niet met Emile.

Emile wil met Job en Femke, maar heeft wat reserves bij Alexander. Job wil natuurlijk de boel bij elkaar houden en niemand uitsluiten. Alexander houdt helemaal zijn mond – niks linkse lente, winterkou.

Schizofreen

Oke, Halsema heeft een punt: dwars door links loopt de scheiding van sociaal-progressief en sociaal-conservatief. De PvdA telt beide vleugels, al is ook GroenLinks zelf een beetje schizofreen.

Prima dat Femke ook een volgende keer liefst paars-plus ziet, maar… Mark heeft nu eenmaal een andere keuze gemaakt. En die kan een lachje niet onderdrukken: in plaats van krachtenbundeling ziet hij onderling geruzie bij de oppositie.

En wat maakt het uit? Concentreer je nú op oppositievoeren, zou ik denken. Ook zonder onderling gekift is dat al lastig genoeg, met een kabinet dat als ‘gewoon’ meerderheidskabinet lijkt te functioneren: de PVV stemt ook buiten immigratie, ouderenzorg of veiligheid om keurig mee met de coalitie – vanwege de financiële afspraken.

Bezuiniging

Zelfs het besluit om een tweede testtoestel voor de JSF aan te schaffen wordt door de coalitie vermomd als bezuiniging, met steun van de PVV.
Die draai van Wilders, ondanks zijn eerdere ‘njet’ tegen dat vliegtuig, doet bijna een duister complot vermoeden. Hoe zat dat ook alweer met Fortuyn en de JSF…?

Dat Wilders nog geen leden of jongeren wil, begrijp ik overigens best. Als het screenen van Kamerleden al zo’n klus is, wat dan met gewone leden? LPF-taferelen revisited. Bovendien: leden denken inderdaad anders dan kiezers. Het is al treurig genoeg dat slechts een handvol Kamerleden van alle partijen een echt kiezersmandaat heeft, de meesten zijn grijze volgers in de slipstream van de lijsttrekker.

Juist daarom is een andere boodschap voor links misschien wel meer op zijn plaats. Wie wil winnen, moet knallen. Ga voor je eigen verhaal, en als de stofwolken optrekken zie je wel met hoevelen je nog staat. Ook de Germanen wisten de Romeinen wel eens te verslaan…