Mark Rutte. Morgen staat ie op het bordes. Zonder tieten, maar met ballen? Door Peter Wierenga.

It’s the economy stupid, schreef ik tijdens de campagne. De kiezer gaf me ongelijk, met de enorme winst voor de PVV. Toen moet er iets gebeurd zijn in het hoofd van Mark Rutte.

Ergens in die formatie-achtbaan moet hij gedacht hebben: God zegene de greep. Ik geef Wilders alles cadeau, als ik straks maar de eerste liberale premier sinds 1917 ben.

Dus vooral de grens dicht en alle kaarten op veiligheid. Handen af van onze zekerheden. Juist Rutte, die zo hartstochtelijk pleitte voor hervormingen, die beseft dat de jongeren van nu de pensioenen van straks moeten betalen, die ooit droomde van GroenRechts – die man zou toch niet in de behoudende val van de PVV trappen…

Club

En dan zijn club. Weinig vrouwen, weinig frisse nieuwelingen. Een rollatorkabinet zonder tieten.  Henk Bleker, de man die alleen staatssecretaris zou worden van zijn eigen pony’s, noemt het een ‘uitzonderlijke prestatie’ dat hij met zijn 57 jaar de gemiddelde leeftijd naar beneden haalt.

Dat zie je terug. Geen ingrijpende veranderingen op arbeids- of woningmarkt. De insiders winnen weer van de outsiders, de jonge generatie is het kind van de rekening. Geen wonder dat economen het akkoord kraken.

En dat terwijl het nu of nooit is. Als zelfs de vakbond roept dat we iets moeten doen aan het ontslagrecht, de WW-uitkering en de AOW-leeftijd, en erkent te veel te hebben geluisterd naar 55-plussers. Dat is net zoiets als bankiers die zwart op wit toegeven dat hun bonus te hoog is. Een gemiste kans voor open doel…

Ballen

Of zit er een adder onder het gras? Heeft Rutte dan toch ballen, waarmee hij Wilders stiekem in het pak naaide? De eerste, voorzichtige tekenen zijn er. De immigratieplannen die stuiten op Europese regels. Dat miljard voor ouderenzorg dat geen miljard is.

Bovendien heeft hij Wilders laten tekenen voor 18 miljard bezuinigingen. Omdat onzeker is of die gehaald zullen worden, komt het misschien toch nog tot debat over al die economische hervormingen. Dan gaat het kabinet het niet alleen de oppositie, maar ook de PVV moeilijk maken. Dan leven we pas in interessante tijden…

En o ja, of Rutte wil ophouden met loensen naar de SGP.  Een liberale premier die met een schuin oog naar de Veluwe kijkt, verdient die titel niet.