Vingers aflikken

Een ‘historisch akkoord’ hebben ze gesloten, Mark, Maxime en Geert. Maar wie likt nou wiens vingers af? Door Peter Wierenga.

Dubbelhistorisch, want we hebben een regeerakkoord en een gedoogakkoord.

Die precies andersom moesten heten: in het eerste staat wat de PVV niet steunt maar wel gedoogt, en in het tweede alle maatregelen waarmee ze van harte instemmen.

Maar goed, dit is niet het moment om de taalpurist uit te hangen.

Achterafkamertje

Ook niet als Wilders uitroept dat de PVV in ‘het centrum van de invloed’ staat. Of het toch even niet kan laten om te zeggen dat het maar goed is dat híj, de man van dat hok in dat achterafkamertje, die enorme invloed heeft, en niet ‘meneer Cohen, meneer Pechtold en mevrouw Halsema’.

Laten we dat aan de roes van het moment wijten. In de overwinning nuchter blijven, is zeldzaam.

Dan klinkt premier Mark al anders, die wat zieltjes probeert terug te winnen met de bezwering dat ‘velen’ hun vingers zullen aflikken bij het akkoord. En dus niet alleen rechts Nederland, zoals hij zich eerder liet ontglippen.

Liberaal signatuur

Rechts, het zal allemaal wel. Ben vooral benieuwd of dit kabinet Rutte-Verhagen een liberaal signatuur krijgt. Want al die verhalen over stiekeme steun van twee christenfundi’s van de SGP stemmen niet erg vrolijk. Abortus, euthanasie – makkelijker zullen ze het niet maken.

En het verbod op godslastering, wanneer wordt dat Donner-fossiel eindelijk uit het wetboek gescheurd? Het ziet er somber uit, als je de stilte van de VVD nú beluistert.

En je hebt als liberaal al niet zoveel opties… Pechtold maakt zich drukker om de PVV dan om de eigen vrijzinnigheid van D66. Dan lijkt GroenLinks het redelijk alternatief, waar Femke Halsema of Tofik Dibi zich hard maken voor godsdienstvrijheid én het vrije woord. Terwijl bijvoorbeeld Ronald Plasterk zich bij Pauw en Witteman niet eens wou uitspreken over de zaak-Nekschot.

Boek

Ja, daar heeft Martin Bosma wel een punt, in zijn niet-te-missen boek, dat links zich heeft laten gijzelen in het integratiedebat. Maar dat het ‘brein’ van de Partij voor de Vrijheid zich zo gepassioneerd afzet tegen de generatie die op de barricaden ging voor democratisering én seksuele vrijheden, is een raadsel. Zijn haat tegen ’68 raakt diezelfde vrijheden die moslimextremisten haten.

Geen wonder dat Bosma de neuzenhakker ooit scheen te sympathiseren met de SGP. Erg ruimdenkend klinkt het niet allemaal. Noch hoopvol voor liberale moslims. De gematigde islam bestaat niet, claimt Bosma, laat je niets wijsmaken. Moslims mogen immers liegen als dit van hun geloof zo uitkomt, de beruchte taqiyya. Of liegen ze dat...

Morgen maar eens mijn vingers proeven.

NUwerk

Tip de redactie