Alles is altijd groter in Amerika. Misschien een wereldmacht in crisis, maar bouwen kunnen ze nog steeds. Een islamitisch centrum van 15 verdiepingen, hell yeah, daar kan geen moskee in Nederland tegenop. Door Peter Wierenga.

En critici? Die beginnen gewoon om de hoek een homobar, met alcoholvrije ruimte, zodat gelovige moslims ook een kijkje kunnen nemen. Net zo makkelijk.

Ik denk niet dat ze er wakker van liggen dat Wilders op 11 september de protesten tegen dat islamitische centrum komt steunen.

Ze hebben de handen al vol aan de binnenlandse tegenstand, zoals de immer spuwende vulkaan Newt Gingrich.

Bloomberg

Bij Michael Bloomberg, de burgemeester van New York die in het geld zwemt (salaris: nul dollar), kan onze reputatie wel een stootje hebben.

De onafhankelijke politicus verdedigt de bouw van die ‘Ground Zero-moskee’ - in werkelijkheid een paar blokken verderop - hartstochtelijk. Onder verwijzing naar de beroemde Dutch tolerance van de stichters van de stad.

Geen effect

Dan kan Wilders brullen als een leeuw, in de Amerikaanse media heeft zijn komst – hotel en vlucht zijn definitief geboekt – tot nog toe geen effect. In tegenstelling tot hier.

De discussie is een mooi voorproefje van de komende Avonturen van een Rechts Minderheidskabinet. Hoe gaan we met stuurman-aan-wal-Wilders om?

Houterig Engels

De strubbelingen zijn al begonnen, met in houterig Engels (‘At present is no prospect of the PVV’s participating in the next government’) gestelde instructies voor diplomaten.

Uiteindelijk moeten die uit de koker komen van de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen dus, die tegelijkertijd aan tafel zit te onderhandelen met VVD en PVV over het nieuwe kabinet. Da’s pas pokeren.

Het is geen toeval dat ook Hans Hillen en Jaap de Hoop Scheffer zich als volbloed christendemocraten tot Wilders wenden.

Het hoort bij de krachtmeting, want het CDA moet tegenover de achterban laten zien dat ze pal staan voor de vrijheid van godsdienst. Vergeet ook niet dat ze van oudsher rechts- én linksom kunnen.

En voor de verandering geven ze de leden het laatste woord over het coalitieakkoord. Er is dus een exit.

Grenzen

Om nog even terug te komen op die instructies: daarin wordt keurig vermeld dat Wilders mag zeggen wat hij wil, binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting, tuurlijk (PDF).

Ook dat de Koran niet verboden wordt, dat islamitische scholen niet gesloten worden, omdat dat in strijd is met onze Grondwet die niet zo een twee drie gewijzigd kan worden – laat staan dat het nieuwe kabinet dat van plan is.

Maar dat Wilders overal over mee praat, dat staat er dan weer een beetje verdekt in. Terwijl uitleggen hoe dat minderheidskabinet werkt toch een piece of cake is. Gaat prima in andere landen, en brengt wellicht een vleugje dualisme terug op het Binnenhof.

Los daarvan: het is de meest logische uitkomst van de verkiezingen. Anders hadden de twee grote opponenten Rutte en Cohen, die de kiezer zo’n verschillende economische koers voorspiegelden, samen kapitein moeten zijn.

Al had ik Paars Plus graag de kans gegeven om op ethisch gebied een echt liberaal beleid te voeren, dan maar de duidelijkheid van een rechts kabinet. Immigratie, integratie, veiligheid: het leeft bij de kiezers.

Het zou ergens ook een overwinning voor Fortuyn zijn – in retrospectief de gematigdheid zelve, naast de man die er nu met zijn politieke erfenis vandoor lijkt te gaan. Net als Geert was Pim vast ook wel naar die moskee gegaan, alleen met een subtielere boodschap. Of er nog iemand meeging naar de buren, je hoorde het hem al vragen…