Het duizelt me, die formatie. De verkiezingen lijken alweer een eeuw geleden. Wie had er ook alweer gewonnen? En wat zijn de opties voor een kabinet? Zou ik die zakjapanner nog eens mogen lenen… Door Peter Wierenga.

Natuurlijk roept Wilders zo hard ie kan, want hij zou ook eens fluisteren dat hij behandeld is als ‘een paria, als melaats en als een zwerver die men liever op straat laat staan’.

De koning van de oneliner voelt zich gegriefd door de koningin van de multiculti dialoog.

En dat terwijl ze toch, dat kan niet anders, dezelfde kapper delen. (Excuus, ik moet eens ophouden met die flauwe grappen over onze nationale obsessie, nog even en ik zie het gezicht van Wilders zelfs in de euro terug…)

Eenzame republikein

Je kan Beatrix moeilijk kwalijk nemen dat ze de ruimte die haar geboden wordt door het staatsrecht ook daadwerkelijk pakt. En haar vertrouweling Tjeenk Willink inschakelt. Maar als eenzame republikein heb ik begrip voor de frustratie bij de zelfbenoemde Redder van het Westen.

Die is nu wel eventjes klaar met het staatshoofd. Ze moet he-le-maal weg uit die formatie, vindt Wilders. Op naar een lintjesknippende Koning Pils.

Uitgeknikkerd

Want de PVV-voorman merkt dat ie niet meer mee mag doen, hij is er uitgeknikkerd. Nou ja, Rutte wil wel met hem meedoen, maar Verhagen niet, en dan wil Wilders zelf weer niet. Voordeel: iedereen kan naar de ander wijzen.

En Tjeenk Willink, vicevoorzitter van de Raad van State, kan doorzoeken naar een breed middenkabinet. Cohen opperde zelfs een vijfpartijencoalitie. Dat is vragen om grote verkiezingswinst voor PVV en SP, de volgende keer.

Tjeenk Willink, de onderknuppel van de constitutionele monarchie, liet iets teveel van het achterste van zijn zijn tong zien. Indirect schoffeerde hij de kiezers die tegen een Europese superstaat zijn – PVV-stemmers, maar ook SPérs – en nog korter door de bocht alle lezers.

Kortom, de keurige middenpartijen snuffelen om elkaar heen, en ze moeten het niet wagen om er niet uit te komen!

Beetje vreemd

Niet dat ik persoonlijk zit te wachten op vice Wilders, maar een beetje vreemd is het wel, deze estafette van informateur naar informateur – met tussendoor wat schamele statements over de ‘voortgang’. En steeds mag Noordeinde als eerste het resultaat vernemen.

Kennelijk al voor het moment de informateur officieel verslag komt uitbrengen. De spionnen van de Rijksvoorlichtingdienst waken en noteren alles, als ware paparazzi.

De elite en de populisten, ze moeten elkaar tegenwoordig niet meer zo. Vreemd voor een koningshuis, want die bouwden traditioneel gezien hun imperium altijd op het klootjesvolk.

Was het niet een Oranjegezinde meute die de gebroeders De Witt, regenten avant la lettre, aan stukken scheurde in het Rampjaar 1672? Of Beatrix spijt heeft van die actie, of gewoon het exotische liefheeft, één ding is zeker: zij verfoeit het lelieblanke populisme.

Zakjapanner

Zeker, ze heeft een punt – sommige ‘Wildertjes’ schuren tegen de rechtsstaat aan, of gaan zelfs duidelijk over het randje. Goed ook dat Verhagen dat eindelijk eens expliciet stelde, namens het zwaargehavende CDA. Maar als de achterliggende noodkreet niet doordringt tot de andere partijen, zou de PVV de volgende verkiezingen nog weer een stukkie grotere kunnen groeien. Kan Bea haar zakjapanner weer uit haar zak halen.

Ruttes streefdatum van 1 juli kunnen we intussen wel vergeten. Ik merk een zekere formatiemoeheid bij mezelf. Pfff doe maar een kabinet, wat dan ook. Aha, dat is de truc! De kiezer net zo lang uitputten tot ie murw wacht op de volgende ronde. Mooi systeem…