Super Action Hero

Is het een vogel, is het een vliegtuig… nee, het is Super Action Hero Brinkman! Onderweg naar revolutie in de PVV, als ie tenminste niet uit de lucht wordt geschoten door de Grote Leider. Door Peter Wierenga.

In het hol van de leeuw, bij die vervloekte linkse rakkers Pauw & Witteman, waar Wilders nog geen teennagel over de vloer zet, pleegde Hero Brinkman zijn coup. “De PVV moet democratischer worden!” Een nieuwe actieheld is geboren.

Zoals hij in Nieuwspoort de barman die hem zijn al-ler-laat-ste drankje (“nog éénzzzzjje…”) weigerde fysiek van repliek diende, zo slaat Hero nu even hard raak met zijn zorgvuldig opgezette plan.

Want ook tegenover NU.nl hakte hij in op het gebrek aan democratisch gehalte van de Partij voor de Vrijheid. Intussen de telefoon niet opnemend, de Grote Leider in opperste verwarring achterlatend.

Nee, deze oud-agent laat niet met zich spotten. Wilders – die zelf geen druppel drinkt en het journaillecafé angstvallig mijdt – mag hem dan teruggezet hebben naar plek elf op de kieslijst, laat de leden daar eerst zelf eens over stemmen, zo betoogt Brinkman. Sterker nog, laten we eens leden krijgen bij de PVV…

Smullen

Heerlijk, Hero maakt er eindelijk een echte partij van. Want daar smullen we van, of Hans cq. Grietje op plek zevenentwintig of achtentwintig staat, en wel of geen kans maakt om in het Walhalla van de Nederlandse politiek te belanden.

Bovendien, waar officiële leden zijn, ontstaat voor je het weet dat mysterieuze gezelschap dat we “de achterban” noemen. Nooit in het wild gespot, maar er gebeurt altijd wel iets.

Enorm irritant voor beroepspolitici, want opeens vecht je niet alleen tegen de concurrent maar ook tegen je eigen aanhang, die het natuurlijk nooit goed vindt wat je doet.

En je moest al voortdurend over je schouder kijken, want die dolkstoot kan zomaar van je partijgenoten komen – het blijft een hachelijk vak, dat wist Julius Caesar al. Na de moord op Fortuyn bliezen onderlinge vetes de LPF op.

Jan Marijnissen

Nee, dan heeft Wilders het zo gek nog niet bekeken. Strak de touwtjes in handen houden, zoals Jan Marijnissen de SP regeerde. En Geert laat zien dat hij nog steeds beschikt over het politieke Fingerspitzengefühl.

Hij deed het enige verstandige: “Ja Hero, je hebt helemaal gelijk met je kritiek. Natúúrlijk moet er meer democratie komen binnen mijn partij. Laten we na 9 juni verder praten..” Ofwel niets aan de hand mensen, doorlopen.

Precies de tactiek van slimme Afrikaanse dictators, die beweren dat er binnenkort heus zeker verkiezingen zullen komen... Maar Brinkman geeft zich als echte held niet gauw gewonnen en roept op om hem met voorkeurstemmen op het pluche te katapulteren.

Eigenlijk – ook al is de timing wat opportunistisch – heeft ie gelijk. Het wordt tijd dat de PVV democratiseert, scheelt een hoop nare associaties en geeft meer ruimte voor Geerts collega’s. Uiteindelijk stem ik liever op een persoon dan een partij.

AIVD-spion

Of wacht… zou de PVV’er soms een AIVD-spion zijn? Je weet het tegenwoordig niet meer. In Rusland en Turkije wordt geen middel geschuwd om de oppositie in opspraak te brengen, tot seksfilmpjes aan toe.

Nu we het daar toch over hebben: die bevallige adjudante van Jack de Vries, om wie zijn vrouw hem op straat zette, zou die niet voor het Kremlin werken? Ai. Op welke legerbasis stonden onze kernkoppen ook alweer...

NUwerk

Tip de redactie