“Henk en Ingrid betalen voor Ali en Fatima.” Het is weer zo’n fraaie oneliner waarmee de PVV ten strijde trekt. Daar moet een einde aan komen, is Wilders’ boodschap. Maar wie gaat zijn plannen betalen? Door Peter Wierenga

Badend in het zweet word ik wakker. Hoor ik daar nu massa’s laarzen door de straten marcheren? De horrorbeelden die Zembla van Geert Wilders schetst, zijn zo over de top dat ik niet weet of ik nou moet huilen of lachen. Maar de boodschap van deze documentaire is bloedserieus: Wilders is de Profeet Van De Angst en eigenlijk net zo erg als Hitler, als de etnozuiveraar Karadzic, als… ja als wat niét.

Vriend en vijand viel over Zembla heen. Bij tendentieuze journalistiek vol knip- en plakwerk is niemand gebaat. De Tweede Wereldoorlog is terecht een moreel ijkpunt, maar dan moet je historische blik scherp zijn.

Want je kunt een hoop zeggen van de PVV, maar hun eerste nazi-achtige knokploegen moet ik nog ontdekken. Integendeel. Wie wel eens met een pistool zwaait, wordt er meteen uitgebonjourd

Janus-kop

Met zulke karikaturen schieten we niets op, hoezeer de hoofdpersoon – denk Fitna - zich daar zelf ook aan bezondigt. Laten we liever inzoomen op de Janus-kop van Geert: je hebt de anti-islam PVV en de volkspartij-PVV. De eerste lijkt me eerlijk gezegd de core business, daar ligt zijn hart. Maar zoals zelfs de Partij voor de Dieren zich wel eens met mensen bezighoudt, zo moet Wilders van meer markten thuis zijn dan de moslim-bashing-bazaar.

En daarom verschijnen Henk en Ingrid ten tonele, als de mensen voor wie hij het doet.
Lege schatkist of niet, de PVV komt niet aan hun verworven rechten. Henk en Ingrid mogen gewoon op hun 65e met pensioen, kunnen de hypotheekrente blijven aftrekken en krijgen er ook nog een hele zwik agenten en verplegers erbij.

Het komt allemaal als gratis bonuspunten bij de traditionele partijpraat over een ‘tsunami’ aan islamisering en de ‘fascistische’ Koran die maar eens verboden moet worden.

Links-rechts gevecht

De Wilders-paradox is dat intussen veel kiezers zijn standpunten steunen, maar minder van plan zijn op hem te stemmen.  De verkiezingen lijken af te stevenen op een klassiek links-rechts gevecht, met in de linkerhoek van de ring Job Bountyhunter Cohen en in de rechter Mark Fatburner Rutte. It’s the economy stupid! Hoe verdelen we de lasten en de lusten?

Tja, dan lijkt Wilders in deze economische crisis toch voor Sinterklaas te spelen. Wie betaalt de rekening voor zijn plannen? Met louter snoeien in linkse hobby’s als ontwikkelingshulp red je het niet, zullen economen zeggen, zelfs niet als je nog een paar JSF’s mag afboeken, met of zonder bonnetje. En bij Henk en Ingrid hoeven we ook niet aan te kloppen, want die – in de woorden van Wilders – “betalen voor Ali en Fatima”.

Ideologie

Hé, heeft Zembla dan toch gelijk? Geert speelt hier op de individuele allochtoon en niet op de islam als ideologie, zoals hij altijd beweert. Dat is tricky. Ook voor hemzelf trouwens. Een deel van zijn achterban vindt al dat hij te moeilijk doet over hoofddoekjes en lijkt meer voor de law and order-opstelling van de PVV te gaan.

Ofwel: zolang Ali en Fatima als hardwerkende Nederlanders eerlijk hun belastingcenten betalen, zal het Henk en Ingrid verder aan hun reet roesten. Want zo zijn we ook wel weer…