Omdat Eva zo nodig van de boom van de kennis van goed en kwaad moest eten, moest de Almachtige zijn oogappel Adam uit het paradijs knikkeren. Die les zouden ze bij de SGP nooit vergeten. Door Peter Wierenga.

Houd je vrouw achter het fornuis, anders gebeuren er ongelukken.

Een hoop commotie na de uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde dat de mannenbroeders van de Staatkundig Gereformeerde Partij hun zusters niet mogen afsluiten van de kieslijst.

Het regende commentaren van intellectuelen en stukjesschrijvers. Zo van ach, het is maar een klein clubje, die SGP. Die vrouwen willen zelf niet eens de politiek in.

En via de rechter emancipatie afdwingen, dat werkt toch averechts? En is het niet juist democratisch dat zulke afwijkende standpunten meeklinken?

Liefde is wapenstilstand

Misschien zijn er ook mannen die diep in hun hart denken: ach, ze hebben nog gelijk ook. Liefde is slechts een wapenstilstand in de eeuwige oorlog tussen de seksen, aldus sprak Nietzsche. Altijd geruzie over seks enzo, of over een verjaarscadeau.

Meestal is zij de bovenliggende partij, slim als ze is - nog steeds het effect van die ene appel. Ik ken zelfs stoere kerels die over hun vrouw praten als De Baas. Geen kloof zo groot als de biologische kloof, zeg maar gerust Grand Canyon, tussen man en vrouw…

Maar wat als donderdag een nieuwe lijst het Binnenhof wil veroveren met in de statuten het officiële standpunt ‘geen negers in de Tweede Kamer’. Of geen moslims, geen Joden, geen christenen, geen gehandicapten, geen homo’s en ga zo maar door.

Uitgangspunten

Nederland zou te klein zijn voor al die columns die gevuld zouden worden. En terecht. Het gaat niet om linkse dan wel feministische zendingsdrang, maar om de uitgangspunten van ons politieke spel dat we democratie noemen. Pardon, democratische rechtsstaat.

Daarin zijn de fundamentele rechten van iedereen gewaarborgd door de overheid. Dat betekent dat politieke partijen zich daaraan moeten committeren. Een geitenfokvereniging mag misschien alleen blinde bejaarden of hindoehomo’s als lid erkennen, een Kamerfractie niet. Ja ze mogen erover dromen op hun blauwe zeteltjes, maar nooit ook maar een letter van een discriminerend wetsvoorstel op papier zetten.

In een heldere bui heeft Maxime Verhagen wel eens gezegd dat niet-democratische partijen die een bedreiging voor de Grondwet vormen, verboden moeten worden, onder verwijzing naar het Duitse voorbeeld van zo'n bepaling.

Onze oosterburen weten donders goed wat er kan gebeuren als een politieke beweging grondrechten aan zijn laarzen wil lappen. Je kan beginnen met het schrappen van het recht om gekozen te worden, maar waar eindigt het? Gaan we, net zoals in de sharia, een vrouw minder serieus nemen in de rechtszaal dan een man?

Benno Barnard

En dan stappen we in een keer door, als we toch bezig zijn, naar de bebaarde idioten die dichter Benno Barnard in Antwerpen het spreken beletten, omdat die de islam zou beledigen…  Zo bleek maar weer dat de sharia onverenigbaar is met de democratische rechtsstaat, net zoals het theocratische streven van de SGP dat is.

Of neem – dichterbij huis – de Joodse PVV’er Gidi Markuszower die alle niet-zionistische Joden een religieuze ban wil opleggen, en zijn pistool alvast gevuld heeft… Je bidt dat het Wilders ernst is met zijn strijd tegen álle godsdienstige intolerantie, maar ja, vaak trekken we onze eigen God toch een beetje voor…

Gelukkig zijn er nog cartoonisten die werkelijk in de geest van het discriminatieverbod handelen en iedereen beledigen, van atheïst tot Profeet tot vrouwelijke celebrity. 

Precies waar we die vrije meningsuiting voor hebben. Jammer alleen dat South Park geen politieke partij is. Moet ik me toch weer door al die programma’s en kandidatenlijsten worstelen.

Wie weet er nog een mooie vrouw?