Met zijn gitaar in de hand kan ie een beetje gay overkomen, maar schijn bedriegt. Alle gezellige praatsessies met het COC ten spijt heeft André Rouvoet he-le-maal niets met homo’s. Hij blijft liever minister voor Jeugd, Gezin en Hetero’s. Door Peter Wierenga.

Waar hoedenjunk Ronald Plasterk de geschiedenis ingaat als de-eerste-minister-die-meevoer-in-de-Gay-Pride, weigerde Rouvoet om het gat te vullen toen de PvdA uit het kabinet stapte.

Wel minister van Onderwijs willen worden, maar binnen vijf minuten homo-emancipatie doorschuiven naar staatssecretaris Van Bijsterveldt (CDA).

De primeur kwam – hoe kan het anders – van Twitter-relnicht Frits Wester. Meteen regende het vileine opmerkingen aan het adres van Excellentie Rouvoet, genoeg om ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker op de kast te jagen.

Woest

“Er is 24 uur lang gelogen en gespind,” blogde hij woest. De enige reden dat Rouvoet de homo-emancipatie niet wilde, was dat het slecht paste bij zijn portefeuille Jeugd en Gezin.

Sowieso een twijfelachtige redenering, omdat emancipatie toch juist ook met jeugd en gezin te maken heeft. En Anker haalt zijn stelling zelf onderuit door te vervolgen dat het eigenlijk logisch is dat emancipatie, media en cultuur door een staatssecretaris behartigd worden. Ofwel: niet zeuren jongens, jullie blazen dit op.

Zo vals maakt zelfs Gordon het niet. Plasterk maakte homo-emancipatie bewust tot een belangrijk onderdeel van zijn portefeuille; wie dit terugdraait geeft duidelijk een ander signaal af.

Gewetensbezwaren

De ChristenUnie heeft een gestoorde verhouding met homoseksualiteit. Dat bewees de partij al door in het regeerakkoord op te laten nemen dat trouwambtenaren met “gewetensbezwaren” stellen van hetzelfde geslacht mogen weigeren.

Je zou homo’s eens moeten vervangen door “negers”, “joden” of “moslims” en het hele land staat op zijn achterste poten. Of denk aan de afdeling Wageningen, die geen lesbienne in de gemeenteraad wilde.

Wat is het toch met die monotheïsten? Ook de katholieke kerk houdt niet echt van herenliefde - al maken die een uitzondering voor minderjarigen. Maar een roze Prins Carnaval krijgt lekker geen hostie. Wie in de kerk protesteert tegen dat beleid is “crimineel” , aldus de gereformeerde broeders (!) van de SGP. En dan hebben we het nog niet eens over de lastige positie van homoseksualiteit in de islam.

Godzijdank komt aan de regeerperiode van de ChristenUnie straks een einde. Want nu de verkiezingen dichterbij komen, duikt de ware aard weer op. Zoals het schandalige voorstel om de tweede zwangerschapsecho pas na 24 weken te doen, zodat het te laat is om een abortus te laten plegen bij een handicap.

Zwangerschap

Niemand heeft het recht om zijn geloofsregels aan anderen voor te schrijven, zoals ik ook niemand zal verplichten om een zwangerschap af te breken. Maar doe niet alsof zo’n heftige, zware beslissing licht genomen wordt.

Met de spirit van Jezus heeft het allemaal weinig te maken. Misschien was die zelfs wel gay. Nooit getrouwd, geen kinderen, maar jezelf wel omringen met twaalf mannelijke discipelen? Hmmm. Ik denk dat ie graag in Plasterks bootje was gestapt.