Het kon wel eens het meest postume proces aller tijden worden. Geert W. hoort vandaag welke getuigen hij mag oproepen. Door Peter Wierenga

Als hij ook maar een fractie van zijn verlanglijstje mag uitnodigen, draait hij de rollen om. Dan staat niet de blonde Satan uit Venlo terecht, maar de veertien eeuwen geleden overleden profeet M. uit Mekka. Want de fundamentalistische moslims en kritische experts – van Mohammed B. tot Hans Jansen - die hij ter verdediging oproept, zullen Wilders’ grimmige schets van de islam bevestigen.

Bovendien moet nu zijn vergelijking van de Koran met Mein Kampf serieus onderzocht worden. Stel je voor dat sommige getuigen die claim onderbouwen, wat doe je daar als rechter mee in je vonnis? Dat wordt geen reclame voor de islam.

Het Openbaar Ministerie had zich beter kunnen concentreren op de losse uitlatingen waarmee de politicus daadwerkelijk dreigt te discrimineren, zoals dat er “veel moslims het land uit” moeten. Maar goed, je moet de officieren en rechters nageven dat ze deze rechtszaak zorgvuldig en onafhankelijk proberen te laten verlopen.

Politiek proces

De Partij voor de Vrijheid schreeuwt intussen moord en brand dat het een politiek proces is. De jongste steen des aanstoots is een rapport dat de PVV indirect bestempelt tot extreem-rechts. Omdat de Tweede Wereldoorlog nog steeds hét morele ijkpunt is, verzet Wilders zich hevig tegen dat etiket. Niet geheel ten onrechte.

Zoals bekend beschouwt kibboetsganger Geert zichzelf als een vriend van Israël, en kun je hem moeilijk antisemitisch noemen. Op een ander criterium, de aantrekkingskracht op beruchte “kaalkopjes”, scoort de PVV eveneens negatief.

De onderzoekers wringen zich in allerlei bochten om tot de kwalificatie “nieuw rechts radicaal” te komen. Dat is voor hen een synoniem voor extreem-rechts, of liever een variant ervan. Een afkeer van het vreemde plus een hang naar het autoritaire – Wilders heeft de touwtjes strak in handen - geven de doorslag. En dat terwijl veel PVV-standpunten eerder links zijn.

Zo ageert Wilders tegen een hogere pensioenleeftijd en moeten de troepen terug uit Uruzgan. De enige constante is de islam: daar is ie tegen, zoveel is zeker.

Idool

Toch zal het gehate etiket de PVV weinig zetels kosten. Voor de aanhang is alles inmiddels onderdeel van een complot tegen hun idool. Ook het proces is een win-win situatie. Een veroordeling maakt Wilders tot martelaar van het vrije woord, vrijspraak geeft hem legitimiteit. Alle aanvallen glijden van hem af of slaan als een boemerang terug op de werper, van Doekle Terpstra tot Peter R. de Vries. Wilders is hard to beat.

Het lukt de rest maar niet om een gat in de verdedigingslinie te vinden. Liever maken ze zichzelf onschadelijk met campagnefilmpjes, zoals deze instant klassieker van PvdA Kampen. Je zou bijna denken dat sociaaldemocraten van zelfkastijding houden, gezien hun blunder om te pleiten voor uitstel van de verkiezingen vanwege een beetje sneeuw. Maar ook het CDA kan er wat van, zoals de afdeling Wijchen met deze gejatte homo-hit laat zien.

De mazzel van de andere partijen is dat de PVV alleen in Den Haag en Almere meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. Voorlopig is Wilders de enige die Wilders kan verslaan. Bijvoorbeeld met een eigen YouTube-carnavalskraker. De pruik heeft ie al.