Kurt Westergaard moest zijn vijfjarige kleindochter alleen achterlaten en erop gokken dat zijn Somalische belager – met bijl en mes – het exclusief op hem had gemunt. Gelukkig kwam de Deense cartoonist net op tijd zijn beveiligde badkamer in. Door Peter Wierenga.

Het alarmsysteem werkte en agenten schoten de jihadi neer. De 74-jarige Westergaard leeft al jaren op de vlucht vanwege zijn Mohammed-cartoon, die met de bom in de tulband.

Net zoals met het lintje voor Jasper Schuringa sloeg Wilders pijlsnel toe. Hij plaatste uit solidariteit drie Mohammed-cartoons op zijn website. Het is een beetje jammer dat de PVV-leider selectief omgaat met de vrijheid van meningsuiting, bijvoorbeeld als hij de Koran wil verbieden. Maar als het om Westergaard gaat, heeft hij een punt.

Muisstil

Opvallend is dat de andere Kamerleden zwijgen. Femke Halsema slingerde haar ergernis dat Wilders een slaatje slaat uit andermans ellende via Twitter de wereld in. Op de website van GroenLinks is echter geen letter over de Deense cartoonist te vinden.

Evenzo D66, de partij die staat voor vrijzinnigheid. Wel een YouTube-rede van Boris van der Ham over het vrije individu, maar geen woord over de aanslag op de Deen. Ook de VVD, die eerder een ruimte inrichtte voor ‘bedreigde’ kunst, was deze keer muisstil.

Nederland

Kortom, zelfs vanuit de liberale fracties geen teken van solidariteit. Niet dat Westergaards leven dáárvan afhangt, maar toch. Om te beginnen is er een link met Nederland. De gewraakte cartoons werden getekend omdat een Deens kinderboek over Mohammed stil kwam te liggen na de moord op Theo van Gogh. Wie durfde nog de profeet uit te beelden? De krant Jyllands-Posten vond twaalf tekenaars bereid, de rest is bekend.

Bovendien zal Westergaard niet de laatste cartoonist zijn die opgejaagd wordt door moslimfundamentalisten. In Zweden kreeg kunstenaar Lars Vilk, die de profeet in 2007 als hond afbeeldde, afgelopen maandag een andere Somaliër aan de telefoon. ‘Hij vroeg of ik wist wat er in Denemarken met Westergaard was gebeurd, en zei dat ze binnenkort ook achter mij aan zouden komen…’ Europa is gewaarschuwd.

Solidair

Er is dus genoeg reden om solidair te zijn met de Denen, die steeds pal hebben gestaan voor hun vrijheid van meningsuiting. Het zou een mooi signaal zijn, zowel naar kunstenaars als fundamentalisten. We zijn allemaal gelijk: elke ideologie heeft evenveel recht op kwetsende spot. En dat heeft niets te maken met discriminatie, zoals de Deense Islamic Faith Society spijtig genoeg denkt.

Gregorius Nekschot

Dat nu alleen Wilders zich laat horen is ironisch. Want Westergaard was er helemaal niet blij mee dat de PVV-leider ongevraagd zijn bom-cartoon gebruikte in Fitna. Het zou de andere partijen dus sieren als ze een teken van solidariteit gaven.

En als ze toch bezig zijn, laat ze dan eens vragen hoe het kan dat tekenaar Gregorius Nekschot, zo’n anderhalf jaar na zijn omstreden arrestatie, nog steeds in spanning moet afwachten of hij vervolgd wordt. De vrije meningsuiting is te belangrijk om aan Wilders alleen te laten.