Bij Schoorl is 150 hectare natuurgebied verwoest door de grote duinbrand van afgelopen weekend. Het blussen duurde lang, omdat het vuur diep in de grond lang nasmeulde. Dat gebeurde ook in 1917, toen in Zuidoost-Drenthe een grote veenbrand woedde. Door Anno.

Op 21 mei 1917 ontstond in het veengebied van Zuidoost-Drenthe een brand. Het vuur verspreidde zich door de wind zo snel, dat veel veenarbeiders verrast werden door de vlammen.

Mensen vluchtten hals over kop uit hun huis en sprongen in de kanalen die door het veen liepen. Ongeveer veertig miljoen kilo turf ging in vlammen op.

Prairiebrand

‘Honderden arbeidershuizen werden door de vlammen geroosterd’, schreef een Groningse journalist. Hij vond de brand 'gelijkend op een Amerikaanschen prairiebrand die met grote snelheid aan komt rollen'. De schade bedroeg ongeveer 800.000 gulden.

Zestien mensen kwamen om het leven. Zo meerde de Groningse turfschipper Eildert Brands zijn ijzeren schuit midden in het veen af. Samen met zijn vrouw en zes van hun twaalf kinderen sloot hij zich op in de kajuit.

Maar de veilige schuilplaats bleek een dodelijke oven: de turf aan dek vloog in brand, het ijzer zette door de hitte uit en de familie zat in de val.

Benz

De Haagse brandweer kwam na vier dagen het rampgebied te hulp met twee brandweerwagens, waaronder een gloednieuwe Benz autospuit. Dat was een open auto met een grote waterpomp die 1500 liter water per minuut kon spuiten.

Pas tien dagen na het ontstaan van de brand was het vuur eindelijk geblust. Maar niet voordat duizenden ramptoeristen een kijkje hadden genomen. Tijdens het pinksterweekend kwamen ze met de fiets of zelfs per trein om zich te vergapen aan het verwoeste veen.

Een allesverwoestende windhoos zorgde acht jaar later voor duizenden nieuwsgierige dagjesmensen in Borculo. Lees hier meer over ‘het gevaarte, dat wentelende als een draaikolk.’

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.