Aanstaande zaterdag is het 45 jaar geleden dat The Rolling Stones in het Scheveningse Kurhaus hun eerste optreden in Nederland gaven. Het chaotische concert moest na drie nummers worden stopgezet, omdat uitzinnige fans de zaal afbraken. Door Anno.

Het was een van die legendarische gebeurtenissen die in Nederland officieel de rebelse jaren zestig inluidden.

Toch waren het niet alleen de Stones zelf die de fans uitzinnig maakten. Dat kwam vooral door het lange en bedeesde voorprogramma.

De achttienjarige bandparodist André van Duin kwam zijn optreden ongeschonden door, maar het gezapige viertal The Fouryo’s riep met hun oubollige muziek veel frustratie op onder het publiek.

Harde hand

Toen de Stones na veel te lang wachten eindelijk met hun optreden begonnen en de fans het podium beklommen om te stage-diven, werden ze met harde hand teruggegooid in het publiek. Toen na een kwartier ook nog Mick Jaggers microfoon uitviel, vlogen de stoelen door de lucht en kwamen de gordijnen naar beneden.

Het journaille was er niet over te spreken. ‘De opstand der horden’, snoof Het Parool. ‘Jeugd had maar één doel: alles vernielen’, blies De Telegraaf.

Onguur

Nee, en dan de band zelf. Niet alleen hadden de bandleden ‘ongewassen plunje’ aangetrokken volgens Het Handelsblad, de Haagse Post constateerde ook nog eens gedragsproblemen bij het ‘norse, af en toe nagelbijtende vijftal’. ‘Wat zijn dat voor meisjes, die déze jongens met hun onguur uiterlijk leuk willen vinden?’, vroeg weekblad Panorama zich af.

Maar de boel was niet meer te houden. De nieuwe jeugdcultuur was een van de stuwende krachten die Nederland veranderde van een saai landje waar nooit iets gebeurde, in het toonbeeld van tolerantie en progressiviteit.

Lees hier hoe plotseling alles kon en mocht in het land waar de verbeelding aan de macht kwam.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.