De grote internationale Afghanistantop, die gisteren begon, heeft heel Den Haag ontregeld. Zelfs het luchtruim boven Den Haag werd gesloten. Hoog bezoek betekende ook in 1638 veel stress: toen kreeg Amsterdam een Franse koningin op visite. Door Anno.

Op dinsdag 31 augustus 1638, rond vijf uur 's middags, stond Amsterdam op zijn kop: er was een koningin in aantocht! Zoveel kanonnen vuurden saluutschoten af, dat er dikke rookwolken over de stad hingen.

En langs de route die de koninklijke koets zou afleggen stonden 4.000 soldaten. De hoge bezoekster was Maria de' Medici, moeder van de Franse koning Lodewijk XIII.

Dat zo'n belangrijke dame Amsterdam bezocht, betekende eigenlijk een erkenning van de Republiek als een echte staat. Heel Amsterdam liep uit, want iedereen wilde Maria zien.

Vuurpijlen

Drie dagen lang werd de 63-jarige Franse vorstin getrakteerd op feestelijkheden. Amsterdamse burgers staken honderden vuurpijlen af en bestuurders hielden speech na speech. Maria kreeg een uitgebreide rondleiding door de stad.

Onderweg voerden acteurs korte, symbolische toneelstukken voor haar op. Ook stond er een Indische rijsttafel op het menu, met allerlei exotische gerechten. Niet alles was eetbaar. Sommige schalen lagen vol VOC-kostbaarheden: pepers, nootmuskaten, kaneelstokjes en wierook.

Hoogtepunt

Vrijdag was het hoogtepunt van het bezoek. Op een drijvend veeneiland was in één nacht een triomfpoort gebouwd, 'soo groot als een geheel huys.' Maria keek vanuit een versierde sloep naar allerlei voorstellingen.

Ook hielden matrozen een nepgevecht op het water. Vanuit kleine bootjes probeerden ze elkaar met 'geweren' (houten stokken) het water in te duwen, waar de koningin hartelijk om lachte. Maar zelfs een vorstin krijgt genoeg van gedoe: op zaterdag ging Maria Amsterdam in om te winkelen.

Niet voor niets ging Maria de' Medici in Amsterdam winkelen: er was een keur aan luxe producten te krijgen het Amsterdam van de 17de eeuw dankzij de florerende handel in exotische producten uit 'de Oost'.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.