Israël is weer volop in het nieuws. Het land dat half zo groot is als Nederland houdt de gemoederen al zestig jaar lang flink bezig. Kritiek leveren op Israël blijft hier lastig. Wat verklaart die Nederlandse liefde? Door Anno.

Bij de oprichting van Israël in 1948 was Nederlandse steun nog niet vanzelfsprekend. De regering vermoedde dat de islamitische meerderheid in de kolonie Nederlands-Indië er tegen zou zijn.

Pas toen Indonesië onafhankelijk was en Groot-Brittannië en België begin 1950 Israël erkenden, deed Nederland dat ook.

Maar Nederlanders voelden zich pas een paar jaar later, toen Israël blijvend leek, echt verbonden met het land. Israël werd gezien als een kleine, maar dappere natie die zich staande hield in een vijandige omgeving.

Bijbelse belofte

Christenen zagen in het succes van Israël een Bijbelse belofte, waarin God het land aan de joden toewijst. Socialisten waren blij met de socialistische regering: honderden van hen trokken naar een Israëlische kibboets, waar het werk en de oogst eerlijk werden gedeeld.

Bovendien zagen Nederlanders Israël graag slagen omdat zij zich schuldig voelden over de massale deportaties van Nederlandse joden in de Tweede Wereldoorlog. Minister van Defensie Vredeling stemde in 1973 daarom zelfs stiekem in met wapenleveranties aan Israël. 'Je hebt de joden zien wegvoeren in de oorlog… Dat was de reden dat ik het deed', zei hij later.

Meer kritiek

In de jaren tachtig kwam er langzaam meer kritiek op Israël. Beelden van Israëlische militairen die schoten op stenen gooiende Palestijnse jongetjes, toonden ongelijke machtsverhoudingen. Israëliërs leken nu de onderdrukkers, Palestijnen de onderdrukten. Toch is de Nederlandse sympathie nooit verdwenen: Israël en het joodse volk blijven voor velen de underdog.

De Nederlandse houding tegenover moslims is altijd veel negatiever geweest. Lees ook hoe Nederlanders massaal naar Jeruzalem trokken toen de paus in 1095 alle christenen opriep om de heilige stad te veroveren op de moslims.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.