Het Vaticaan heeft de strijd tegen de anticonceptiepil weer opnieuw geopend. Al bij de introductie van de pil in de jaren zestig protesteerde de katholieke kerk. Maar Nederlandse katholieken namen het niet zo nauw. Door Anno.

Daarom bracht Organon de pil pas in 1962 op de markt, na overleg met de bisschop van Breda, Willem Bekkers. De eerste pillen werden verkocht als medicijn tegen een onregelmatige menstruatie, met 'tijdelijke onvruchtbaarheid' als bijwerking.

Kanker

De Nederlandse katholieke kerk protesteerde hevig tegen de pil. 'Wie de pil gebruikt handelt of hij zelf God is', schreef een theoloog, en volgens katholieke bladen veroorzaakte de pil kanker. Maar in maart 1963 zei Bekkers op televisie dat de kerk zich niet zou moeten bemoeien met het kindertal van katholieke ouders.

Daarna begonnen meer katholieke vrouwen de pil te slikken. De tabletjes kregen zelfs de bijnaam 'lekkers van Bekkers'. Al snel sloten veel katholieke geestelijken zich aan bij Bekkers.

Voor paus Paulus VI was deze nieuwe Nederlandse houding een schok. In 1968 schreef hij een leerbrief, waarin hij het gebruik van de pil verbood. Veel Nederlandse katholieken waren woedend.

Absurd

Zo noemde het katholieke blad De Nieuwe Linie het verbod 'absurd, onaanvaardbaar en immoreel'. De pauselijke brief had weinig effect: Organon meldde in 1969 dat katholieke vrouwen even vaak de pil kochten als niet-katholieke vrouwen. Ook nu zullen waarschijnlijk weinig Nederlandse vrouwen zich iets aantrekken van de pauselijke afkeuring.

Niet alleen katholieken gingen lang krampachtig om met seks: lange tijd was het een schande om over seks te spreken. Maar toch werd er volop aan seks gedaan. Lees er meer over in het artikel Seks als hobby: De borstjes mag men gerust strelen, als ze niet te streng omsloten zijn

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.