Nederlandse grensgemeenten sluiten hun coffeeshops. Belgische en Franse drugstoeristen die met hun zakken vol wiet en hasj ongehinderd de grens over gaan zorgen er voor te veel overlast. Hoe was het ook alweer voordat de Europese binnengrenzen opengingen? Door Anno.

Voordat in 1995 het Akkoord van Schengen in werking trad, was er bij de grensovergangen met Duitsland en België een douanekantoor. Meestal mocht je in je personenauto gewoon doorrijden. Maar soms moest je stoppen en je paspoort laten zien. 'Heeft u iets aan te geven?' vroeg de douanier er dan vaak bij. Je hart bonkte in je keel als je dacht aan de aan het thuisfront beloofde sloffen sigaretten of de vier liter goedkope wodka in je koffer. 'Nee,' zei je zo achteloos mogelijk, en meestal werkte dat.

Maar soms moest je je kofferbak toch openmaken. Je auto werd dan doorzocht op producten waarover je accijnzen of invoerrechten moest betalen. Ook werd gelet op illegale goederen als zeldzame dieren, drugs en wapens, die bij ontdekking in beslag werden genomen. In 1989 bijvoorbeeld, nam de douane 1.163 kilo harddrugs in beslag, 51.250 kilo softdrugs, 2.199 wapens en 6.967 stuks munitie.

Benelux

Als je ongehinderd wilde doorrijden, kon je beter via België gaan dan langs Duitsland. Vanwege de Benelux verdwenen in 1960 de slagbomen tussen België en Nederland. In 1971 werd de douanegrens afgeschaft. Ook de paspoortcontrole verdween. De douaneposten werden niet meer permanent bemand. Toch kon je nog steeds worden aangehouden door een van grenspost naar grenspost trekkende douanier die steekproefsgewijs controleerde op illegale praktijken.

Maar met het Schengenakkoord zijn die douaniers helemaal verdwenen. Jij hoeft geen peentjes meer te zweten vanwege dat extra litertje alcohol. En de Fransman of Belg hoeft niet bang te zijn de in Nederland gekochte marihuana aan de grens te moeten inleveren.

Niet alleen drank, drugs en sigaretten werden illegaal de grens overgebracht. Lees hoe Nederlanders in de jaren vijftig massaal boter ('het gele goud') naar België smokkelden.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.